Ο κ. Ν. Καλτσογιάννης, αναλυτής στην Solidus ΑΧΕΠΕΥ παρατηρεί ότι, από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα έχει παρατηρηθεί μείωση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Και από το 7% που ήταν στην κορύφωση της κρίσης, πλέον έχουν αρχίσει να μειώνονται διαμορφούμενες την περίοδο αυτή στα επίπεδα του 5,5%. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό ήταν και το έναυσμα για να αρχίσουν οι επενδυτές να χτίζουν θέσεις στις αγορές και όχι αποκλειστικά και μόνο στο Χ.Α. Εκτιμά ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθούν περαιτέρω μέσα στη χρονιά όσο το κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ξένων προς την χώρα μας εξελίσσεται. Για να γίνει αυτό, σημειώνει ο αναλυτής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.
Αναφέρει ότι είναι διεθνής η τάση μείωσης των επιτοκίων, κάατι που αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων. Η ρευστότητα απελευθερώνεται και οι επενδυτές θα στραφούν στις ΗΠΑ πρωτίστως, δευτερευόντως στις χώρες της Άπω Ανατολής και έπειτα στην Ευρώπη, η οποία ακόμα κλυδωνίζεται από την κρίση χρέους, ενώ μεσολαβούν εκλογές στην Ιταλία στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και στη Γερμανία στο τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Τονίζει ακόμα ότι η Ελλάδα έχει το δικό της story, αν και θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανατίμηση των μετοχών. Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις θεωρεί ότι οι ξένοι που διεκδικούν τις ΔΕΚΟ θέλουν το management κι αυτό είναι αρκετό για να αλλάξει η φιλοσοφία της διοίκησης στην Ελλάδα.
Παπουτσής
Από την πλευρά του ο διαχειριστής και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Γ. Παπoυτσής στέκεται στις αναλύσεις των ξένων για την επενδυτική στρατηγική της ερχόμενης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι το 2013 θα είναι μία χρονιά όπου θα κυριάρχήσει η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, τονίζουν ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν θα είναι άσχημη και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των spreads. Μάλιστα, στηρίζονται στον παρεμβατικό ρόλο που παίζει ή θα κληθεί να παίξει μέσα στο '13 η ECB μειώνοντας αισθητά τα επιτόκια στην Ευρώπη, ενώ στην Ελβετία υπάρχουν ήδη αρνητικές αποδόσεις! Που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα απελευθερώσουν σημαντική ρευστότητα από τις τράπεζες διοχετεύοντάς τη στις αγορές και στις εισηγμένες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη δεν θα είναι σπουδαία τη νέα χρονιά, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες μετοχών που έχουν μερισματική απόδοση, αλλά και προοπτικές κερδοφορίας. Πάντως, θα είναι καλύτερα από το να διατηρεί κανείς τη ρευστότητά του στις τράπεζες και με αποδόσεις μηδενικές ή και αρνητικές.
Beta ΑΧΕΠΕΥ
“Το 2013”, σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, “ θα παραμείνει επιλεκτικό στην επενδυτική προσέγγιση των εγχώριων μετοχών καθώς το ασφάλιστρο κινδυνου στην ελληνική αγορά παραμένει απαιτητικό περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των τίτλων που καλύπτουν το σχετικό κριτήριο στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των περισσότερων οικονομικών κλάδων θα παραμείνει εκτός επενδυτικής εστίασης αναμένοντας καλύτερα δεδομένα ζήτησης στην οικονομία δεδομένης της ελαστικότητας που
παρουσιάζουν οι περισσότερες κατηγορίες της οικονομικής δραστηριότητας. Στις βασικές επιλογές για το 2013 θα συνιστούσαμε εταιρίες”, λέει ο αναλυτής, “ που συμμετέχουν σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης ή μερικής πώλησης, εξωστρεφείς ομίλους και ισχυρούς ισολογισμούς τόσο στην τελική γραμμή όσο και στην χρηματοοικονομική δομή τους”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, “ήδη ο βαθμός διαφοροποίησης στην χρηματιστηριακή απόδοση πολλών τέτοιων εταιριών είναι έντονα διακριτός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και είναι συνδεδεμένος με την οπτική και την ποιότητα των κεφαλαίων που σταδιακά εισέρχονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Η καθήλωση του τραπεζικού κλάδου κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου και οι εσωτερικές ζυμώσεις αναδιάρθρωσης που αναμένονται κατά το α’ εξάμηνο του 2013 ενδεχομένως να δώσουν κάποιο προβάδισμα και σε άλλες υγιείς δυνάμεις από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων οι οποίες παρά την χρηματιστηριακή τους περιθωριοποιήση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές επιδόσεις και άρα ένα άλλοθι προσέλκυσης ενδιαφέροντος σε μια αγορά με περιορισμένο εύρος επιλογών.
Η απεμπλοκή της αγοράς από μακροχρόνια συμπλέγματα που συνέδεαν την πορεία της με την πορεία των τραπεζών σηματοδοτεί ένα «τέλος εποχής» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η αγορά σταδιακά στρέφεται σε νέες μετοχές-σηματωρούς που θα ηγηθούν της νέας πορείας της. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεγάλη νίκη, όχι γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην παρούσα φάση την
πορεία της πλειοψηφίας των άλλων blue chips ή των μεσαίων κεφαλαιοποίησεων αλλά γιατί δίνεται η ευκαιρία σε νέες δυνάμεις να αποκτήσουν ερείσματα στην επενδυτική κοινότητα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της αγοράς με νέες ιδέες”.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr