Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 264 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και το 2013. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση με την έναρξη του έτους σχεδιάζει να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τον αγωγό ΤΑP, καθώς εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ΑΞΕ στη χώρα με ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο 2012 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή (μείωση) ύψους 31 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 134 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της μητρικής Allianz S.E. (Γερμανία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Allianz Hellas, η οποία όμως υπεραντισταθμίστηκε από την καταγραφή εκροών κυρίως λόγω αρνητικών επανεπενδυθέντων κερδών (δηλ. ζημιών αντί κερδών στους ισολογισμούς των εταιριών άμεσης επένδυσης στην Ελλάδα).
Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) 79 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 100 εκατ. ευρώ από την πώληση στην Investors Bancorp Inc της συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στη Marathon Banking Corporation (ΗΠΑ).
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 77,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 18,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011).
Αναλυτικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων (περιλαμβανομένων ομολόγων του EFSF) κατά 40,1 δισ. ευρώ και αφετέρου λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 36,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 738 εκατ. ευρώ και σε μετοχές εξωτερικού κατά 128 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκροή καταγράφηκε λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εσωτερικού κατά 137 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 79 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 36,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 75,9 δισ. ευρώ (εισροή) και στη μείωση κατά 15,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή).
Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 75,1 δισ. ευρώ και αντανακλά τον ακαθάριστο δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 75,6 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 10,9 δισ. ευρώ (εκροή).
Κομβικός ο ρόλος του ΤΑΡ για την «επενδυτική άνοιξη»
Σε περίπτωση που επιλεγεί, ο αγωγός TAP θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία Θάλασσα. Η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Καθώς οTAP είναι ο μόνος αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα, στις πρόσφατες διμερείς επαφές στην περιοχή, πληροφορίες αναφέρουν ότι «η ελληνική πλευρά έχει δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι συμπεριφέρεται με αποφασιστικότητα και πολιτική ικανότητα όπως αρμόζει σε μία χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη».
Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας θα φέρει πτώση πληθωρισμού
Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η Ελλάδα «εργάζεται σταθερά για την εξασφάλιση σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτή του TAP (Trans AdriaticPipeline)». Σε άρθρο της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα αναφέρει ότι ο αγωγός αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, να αποφέρει τη μεγαλύτερη ροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα, να τοποθετήσει την Ελλάδα σε μία σημαντική στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Αντιπαραβάλλει μάλιστα την εξέλιξη αυτή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη Β. Ελλάδα οι κάτοικοι με τη θέρμανση. Κάνει λόγο για τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, που έχουν οδηγήσει σε «ενεργειακό έλλειμμα» στην περιοχή που αντιμετωπίζει καιρικές συνθήκες όπως η Β. Ιταλία. «Η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες θέρμανσης στα σχολεία κατά 60% με αποτέλεσμα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να έχουν διακοπεί τα μαθήματα λόγω του ψύχους» τονίζει και αναφέρει ότι «οι υψηλές τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μονοπωλιακών πρακτικών. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους πιστωτές της να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας, η οποία τώρα κυριαρχείται από την Motor Oil και τα ΕΛΠΕ» Παραθέτει, μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι η πτώση στις τιμές των καυσίμων θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού κατά τουλάχιστον 1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr