Σήμερα στις 2 το μεσημέρι λήγει και η 24ωρη παράταση που δόθηκε στην κατάθεση των προσφορών για τη συμμετοχή των επενδυτών στο buy back ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή προσφέρθηκαν συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 26 με 27 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το στόχο των 30 δισ. ευρώ, ενώ τα 16 δισ. αντιστοιχούσαν σε ξένους επενδυτές και περίπου 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες.
Το εύρος των τιμών στις οποίες θα γίνει τελικά η τιμολόγηση, αφού ολοκληρωθούν οι προσφορές, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο πεδίο, αφού μιλάμε για 20 διαφορετικές σειρές ομολόγων και πολλές επενδυτικές ομάδες, μεταξύ αυτών και μεγάλος αριθμός hedge funds, που ανεξάρτητοι αναλυτές υπολογίζουν ότι διακρατούν περί τα 20 - 25 δισ. ευρώ.
Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, καθώς η επιτυχία του προγράμματος είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη δανειοδότηση της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, εάν επιτευχθεί η επαναγορά «περνάμε τον κάβο» για την αποδέσμευση της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα έχουν σήμερα τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους - η διαδικασία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι και αύριο - ενόψει της συνόδου τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
"Θα συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η τηλεφωνική συνδιάσκεψη θα γίνει "αργά το απόγευμα", διευκρίνισε. Την Πέμπτη οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως όρο για την αποδέσμευση του ποσού αυτού από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκρίνουν την καταβολή της δόσης.
Οι αποφάσεις για τη δόση
Οι προβλέψεις ότι το επόμενο «ραντεβού» στις 13 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει την απαρχή της ένταξης της Κύπρου σε καθεστώς μνημονίου, δείχνουν να επιβεβαιώνονται.
Μέσα στις επόμενες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για τη δική του συμμετοχή που αφορά πόρους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
Η δόση
Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,2 δισ. θα δοθούν από τους ευρωπαίους εταίρους και θα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.
Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.
Και το φορολογικό στα προαπαιτούμενα
Τις τεχνικές παρατηρήσεις της τρόικας τρέχει να ενσωματώσει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να το καταθέσει σήμερα στη Βουλή, και να είναι καθ' όλα εντάξει στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Τρόικα για να δώσει το τελικό "ok" στην εκταμίευση της δόσης.
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου -που σε βασικές γραμμές φέρει την έγκριση της τρόικας:
-Αλλάζει η κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους. Θα φορολογούνται με συντελεστές 21% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, σε συνδυασμό με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.
-Τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.
-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 αυξημένο τέλος επιτηδεύματος από 500 σε 650 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος διαμορφώνεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ.
-Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι νέοι επαγγελματίες.
-Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Επίδομα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν και οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έναντι 50 ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr