Την "τιμητική" τους έχουν σήμερα και αύριο η Ελλάδα και η Κύπρος στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνερδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας θα ανακοινώσει και θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους του τους όρους της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, όπως αυτό προβλέπεται από την συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής αποτελεί τον όρο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο για να συμφωνήσει ως προς την εκταμίευσηση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα. "Γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ θα ενεργούσε με τον τρόπο αυτόν και σεβόμαστε τη διαδικασία αυτή" , διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ολι Ρεν, ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Από την πλευρά της Ευρώπης, ο Ολι Ρεν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία επαναγοράς, που άρχισε σήμερα, αποτελεί "σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδίου" της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος του στόχου.
Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς χρέους και προβλέπουν ευρεία συμμετοχή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμη και αν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανήσυχες μετά και τις σημαντικές απώλειες τις οποίες υπέστησαν με το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου κατά περισσότερο από 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα ασχοληθούν επίσης κατά τη σημερινή σύνοδο και με τη διάσωση της Κύπρου, ώστε "να φθάσουν σε οριστική απόφαση το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Ολι Ρεν προειδοποιώντας ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει" για το ζήτημα αυτό.
"Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα των αναγκών του νησιού...περιμένουμε μία ενδελεχή και διαφανή παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου", δήλωσε Eυρωπαίος αξιωματούχος.
Την Τρίτη η συζήτηση για την εποπτεία των τραπεζών και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ
Αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασχοληθούν με δύο θέματα του τραπεζικού τομέα: την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού τομέα της Eυρωζώνης που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τού ρυθμιστικού πλαισίου της συμφωνίας "Βασιλεία ΙΙΙ", η έναρξη εφαρμογής της οποίας, την 1η Ιανουραίου 2013, φαίνεται ότι τίθεται εν αμφιβόλω.
Για το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, οι 27 πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τις θέσεις των χωρών μη μελών της νομισματικής ένωσης, όπως η Σουηδία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό και να έχουν λόγο επ' αυτής. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για το θέμα της εποπτείας των μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ορισμένες προϋπόθέσεις.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ως προς το θέμα αυτό υπάρχει συμβιβαστική λύση σε τεχνικό επίπεδο και ότι "τώρα χρειάζεται η πολιτική βούληση". Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τους νέους κανόνες του τραπεζικού τομέα. Οι σχετικές εργασίες έχουν καθυστερήσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταβολή του αρχικού χρονοδιαγράμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr