Προς αποτυχία βαίνει η Σύνοδος Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2013-2020, καθώς οι «27» δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ύψος των δαπανών της ΕΕ.
Το αδιέξοδο γίνεται φανερό από τις δηλώσεις και τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και οι πιέσεις ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα.
Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι κρίσιμες συνομιλίες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.
Κάμερον: «Δεν είναι ικανοποιητική η πρόταση Ρομπέι».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό 2014-2020 που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι δεν είναι ικανοποιητική.
«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιχνίδια, ούτε να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Δεν «βλέπει» νέα Σύνοδο Κορυφής φέτος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να γινει τον Ιανουάριο».
Κατάινεν: Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό σήμερα
Κάποιες θέσεις των ευρωπαϊκών κρατών στις διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από μια συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα υπάρξει μια συμφωνία σήμερα Παρασκευή, όπως επεσήμανε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους 27.
Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης
Μέσα σε αυτο το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Στοίχημα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά είναι η Ελλάδα να μην κριθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2009, όταν θεωρουνταν πλούσια χώρα, γιατί το ποσό που θα αναλογεί θα είναι κάτω από 10 δισεκ. ευρώ, απο 22,5 δισεκ. ευρώ, που προβλέπονταν από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση γνωρίζει οτι δεν μπορεί να δεσμεύσει αντίστοιχο ποσό σε πόρους, καθώς υπάρχουν και τα νέα κράτη μέλη που διεκδικούν μερίδιο, ωστόσο η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει ένα ποσό 11,5 δισεκ. ευρώ και άνω.
Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»
Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά, και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση, οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Οι σημερινές διαβουλεύσεις όμως γίνονται σε πιο οξύ κλίμα, υπό την σκιά των πολιτικών λιτότητας σε όλη την ΕΕ.
Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.
Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του '50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr