Η κυβέρνηση λοιπόν, όπως θα έκανε και κάθε άλλη κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τη ζημιά και τις απώλειες από την υπόθεση των κουμπάρων. ΄Αγνωστο αν θα τα καταφέρει, όχι μόνο γιατί το ΠΑΣΟΚ και μερίδα του τύπου θα προσπαθούν να διατηρούν την υπόθεση στην επικαιρότητα, αλλά και γιατί παρά την βάσιμη υπόνεια ότι λειτουργεί καρτέλ στο κύκλωμα του γάλακτος, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας αδυσώπητος πόλεμος. Οπότε δεν είναι υπερβολικό να περιμένουμε ότι οι αντίπαλοι θα βγάζουν τα άπλυτα ο ένας του άλλου.
Στο μεταξύ όμως το έθνος θα πορεύεται απτόητο και με το κεφάλι ψηλά προς την εξαφάνιση. Όχι μόνο του , αλλά και με άλλα ευρωπαϊκά έθνη που παρακολουθούν με αμηχανία και μοιρολατρία το πρόβλημα της υπογεννητικότητας να μεγαλώνει. Τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, ανάλογο με το δικό μας, αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία, στη δική μας κατηγορία εντάσσονται και οι ευρωπαϊκές χώρες που κάποτε είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα και κρατική προστασία της μητρότητας και τώρα δεν έχουν, όπως η Τσεχία, σε ελαφρά καλύτερη μοίρα είναι η Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες, με περίπου 1,8 γεννήσεις ανά μητέρα. Στη Ρωσία η κατάσταση είναι δραματική, με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 700.000 κέθε χρόνο! Στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, οι γεννήσεις ανά μητέρα δεν ξεπερνούν το 1,3, ενώ γενικώς χρειάζονται 2,3-2,5 για να ανανεώνεται και να επιβιώνει ένα έθνος.
Με λίγα λόγια, στην Ελλάδα σήμερα έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις κάθε χρόνο. Η αύξηση των κατοίκων βέβαια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών μεταναστών. Αυτό είναι όμως διαφορετικό από το χαμηλό ποσοστό των γεννήσεων, που οδηγεί σε πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, με κορυφαίο το ασφαλιστικό, αφού θα αυξάνονται οι συνταξιούχοι και θα μειώνονται οι εργαζόμενοι. Εκτός αν νομίζουμε ότι με την υπογεννητικότητα μειώνουμε την ανεργία
Τα αίτια της υπογεννητικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πολλά και διάφορα. Πολλά είναι και διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ενώ υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δεν αντιμετωπίζουν προβλημα υπογεννητικότητας. ΄Εχουν μάλιστα αναλυθεί και αναφερθεί σε χιλιάδες μελέτες του φαινομένου. Υποτίθεται ότι και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πειθώ, με οικονομικά κίνητρα και με τη δημιουργία συνθηκών διαβίωσης που διευκολύνει οικογένειες, μητέρες και παιδιά. Ακόμη περισσότερο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προστασίας μητέρων και παιδιών.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα σ΄ αυτές τις χώρες, πάλι για πολλούς και διάφορους λόγους. Φταίνε οι κυβερνήσεις, φταίει όμως και η κοινωνία. Οι κυβερνήσεις δεν παρέχουν τα κίνητρα και δεν δημιουργούν τις συνθήκες, η κοινωνία μας δεν λέει να λειτουργήσει με λογική, να αλλάξει συνήθειες όταν είναι επιβλαβείς και δεχθεί κανόνες λογικής και στοιχειώδους κοινωνικής ευθύνης. Με λίγα λόγια, οι κυβερνήσεις δεν δίνουν επαρκή οικονομικά κίνητρα, αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και των δήμων είναι συνήθως πολύ χαμηλού επιπέδου.
Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία δεν έχει μάθει να προστατεύει τα παιδιά, ξεκινώντας από τις βλαβερές τροφές που καταναλώνουν και φθάνοντας στην τρομακτική επισήμανση ότι τα αγόρια στην Ελλάδα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τα κορίτσια και από τα παιδιά άλλων χωρών, να πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Η ίδια αυτή κοινωνία δεν πιέζει για καλά σχολεία και παιδεία, δεν ξέρει ποιες είναι οι απαιτήσεις στον κόσμο σήμερα και δεν θέλει να μάθει,δεν δίνει το παράδειγμα για να περιορισθεί το κάπνισμα και το ποτό στα παιδιά και τους εφήβους, δεν απαιτεί χώρους άθλησης και αναψυχής για τα παιδιά και τους νέους στις μεγάλες πόλεις, αποδέχεται την παχυσαρκία, δεν αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά θέλουν ελευθερία, αλλά καικανόνες. Κυρίως χρειάζονται παράδειγμα.
Στην Ελλάδα δηλαδή δεν έχουμε μόνο υπογεννητικότητα, έχουμε και πολύ κακές συνθήκες στο μεγάλωμα όσων παιδιών γεννιούνται. Για τις κακές αυτές συνθήκες ευθύνονται όλοι.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr