Μεταξύ αυτών, οι διεθνούς ακτινοβολίας Ελί Κοέν (οικονομολόγος και σύμβουλος) και Ματιέ Πιγκάς (Γενικός Διευθυντής της τράπεζας Lazard και μέτοχος της Le Monde), ενώ στο εγχείρημα συνεργάζονται πανεπιστημιακοί, think tanks, πολιτιστικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το Ινστιτούτο Goethe, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΚΕΠΠ.
«Σ΄ αυτή την περίοδο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, που χάνονται οι σταθερές αναφορές, μπαίνουν ερωτήματα για τις σχέσεις κυβερνώντων κυβερνωμένων, πολιτικής και οικονομίας, διοίκησης και διοικουμένων και καθώς κρίνονται απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, διασταυρώνουμε τους προβληματισμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη διακυβέρνηση», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας Ζαν-Λου Κιν Ντελφόρζ, ο οποίος παρουσίασε τον κύκλο διαλέξεων για τη Διακυβέρνηση, το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, παρουσία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ.
Οι θεματικές αφορούν την πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση, την επιρροή του διαδικτύου στη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Το μεγάλο «αγκάθι» που λέγεται κράτος και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί κεντρικό θέμα στον κύκλο των ομιλιών, αλλά και ένα θέμα που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς η τελευταία προσφέρει στην Ελλάδα την «τεχνική της βοήθεια» μέσω της Task Force, που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία εμπλέκεται στη μεταρρύθμιση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, στο φορολογικό και στο κτηματολόγιο.
«Η Γαλλία ήταν η πρώτη, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συνεργάστηκε για την παροχή τεχνικής βοήθειας με την Ελλάδα και υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Task Force και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», υπενθύμισε ερωτηθείς ο κ. Ντελφόρζ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πρόοδος», αλλά πρέπει «να ενισχυθεί η διυπουργική συνεργασία», η οποία δυσκολεύεται από την κάθετη οργάνωση των υπουργείων.
Σε μια τελευταία εξέλιξη, πριν δέκα μέρες ήρθαν στην Ελλάδα Γάλλοι εμπειρογνώμονες για την αξιολόγηση των δομών της δημόσιας διοίκησης, που θα παίξουν τον ρόλο του «προπονητή» των ελληνικών ομάδων στα διαφορετικά υπουργεία. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, η οποία είναι «απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα του κράτους». Υπογράμμισε ότι υπάρχει «η παγίδα να μπερδέψουμε τη μεταρρύθμιση με τη λιτότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα δώσουν νόημα στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Ερμηνεύοντας τις καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο, είπε ότι «προσκρούει στις συνήθειες, στον συντηρητισμό και χρειάζεται κοινωνική συναίνεση». Εδώ, σημείωσε, είναι θεμελιώδης ο ρόλος της επικοινωνίας, είναι ένα θέμα «διακυβέρνησης της επικοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά, να εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, στους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί γίνονται οι μεταρρυθμίσεις και τι υπηρετούν.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων αρχίζει στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου με τον Ελί Κοέν, που θα μιλήσει με θέμα «Ευρώ: μια κρίση της διακυβέρνησης» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη.
«Μια από τις δυνατές στιγμές του κύκλου», υπόσχονται οι διοργανωτές, ότι θα είναι η διάλεξη του Ματιέ Πιγκάς στις 19 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα «Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα μοντέλο ανάπτυξης για την Ευρώπη».
Ενδιάμεσα, στις 2 Νοεμβρίου, οργανώνεται στο Ρέθυμνο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το πολιτικό στην παγκοσμιοποίηση», με τη συμμετοχή των καθηγητών Νοέλ Μπιρζί, Κριστιάν ντε Μοντιμπέρ, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Γιώργου Σταθάκη.
Στις 7 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Πατριών θα συζητηθεί η «Δημοκρατία του διαδικτύου», με τη συμμετοχή των καθηγητών Νίκου Αβούρη, Ντομινίκ Καρντόν, Νίκου Παπαχριστόπουλου και Γιώργου Σταμέλου.
Η συζήτηση για το διαδίκτυο μεταφέρεται στις 8 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή των Ντομινίκ Καρντόν, Φρανσουά-Μπερνάρ Ιγκ, Νίκου Δεμερτζή και Γιώργου Τζογόπουλου.
«Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, από την οικονομία στην πολιτική», είναι το θέμα που θα συζητηθεί στις 13 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο από τους Ρενό Ντεούς, Ογκιστέν Λαντιέ, Ηλία Νικολακόπουλο και Νίκο Μπίστη.
«Οι προοπτικές της πολιτιστικής πολιτικής» θα αναλυθούν στις 22-23 Νοεμβρίου, ενώ στις 29 Νοεμβρίου θα οργανωθεί στρογγυλό τραπέζι για τη «Διακυβέρνηση της μετανάστευσης».
Ο κ. Ντελφόρζ, ερωτηθείς στο περιθώριο της παρουσίασης για θέματα επικαιρότητας και ειδικότερα για την αποχώρηση γαλλικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, διέψευσε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις φεύγουν, με τη λογική του «άσπρου-μαύρου», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Οι γαλλικές επιχειρήσεις υφίστανται το σοκ της κρίσης, όμως παραμένουν στην Ελλάδα και μάλιστα συμμετέχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης», είπε.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε ότι αποτελούν μια ιδιαίτερη ενότητα, ενώ όσον αφορά την Credit Agricole, απάντησε ότι ήταν πολύ εκτεθειμένη στην Ελλάδα, αλλά έτσι κι αλλιώς παραμένει στη χώρα.
Με αφορμή την αποχώρηση της Carrefour είπε ότι οι πολυεθνικές σχεδιάζουν παγκόσμιες στρατηγικές και δεν πρέπει να το βλέπει κανείς από την οπτική μόνον της Ελλάδας.
Ο Γάλλος πρέσβης δεν έχει νεότερα για την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Ελλάδα και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι θα έρθει και θα επαναλάβει αυτά που έχει πει υπέρ της βοήθειας στη χώρα μας και για την ανάγκη να ανορθωθεί με όρους δικαιοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr