Ο Πρωθυπουργός, αφού αρχικά ευθέως παραδέχθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα, σε παραγωγικότητα, και σε αποτελεσματικότητα δήλωσε ότι «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων δεν γίνεται από κάποια ιδεολογική εμμονή, είναι μονόδρομος», και ανέφερε σχετικά ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, ωστόσο είναι έτοιμος να το αναλάβει αν χρειαστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην παροχολογία, λέγοντας ότι δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.
«Καλύτερα να αναλάβω το πολιτικό κόστος, παρά να συμπράξω στη διαιώνιση μιας ντροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Αυτός ο αμαρτωλός φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει και πρέπει να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο με δυσκολίες και θυσίες, αλλά χωρίς παροχές που την επομένη των εκλογών οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα", είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι άλλο θέμα είναι οι παροχές και άλλο η τήρηση των δεσμεύσεων, τις οποίες όπως είπε η κυβέρνηση θα τηρήσει.
Παράλληλα ανέφερε πως η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζεται, λέγοντας ότι έχει ακόμα ανηφόρα η δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο απέκλεισε την επιβολή γενικευμένων φορολογικών μέτρων τονίζοντας πως η κυβερνητική πολιτική θα εστιαστεί στην περιστολή των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στο εθνικής σημασίας πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σκοπεύει όμως να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξεύρεσης αν όχι συναίνεσης, τουλάχιστον συνεννόησης με τους βασικούς πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους, όσον αφορά τα κύρια στοιχεία των αδυναμιών ή της παθογένειας σε τομείς όπως το ασφαλιστικό και η ανώτατη παιδεία, προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων απαιτούμενων δράσεων.
Στα σχόλια των δημοσιογράφων περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για μια σειρά μέτρων, όπως ενίσχυση των δαπανών για την παιδεία ή τη στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας, ανέφερε ότι αυτά θα προχωρήσουν με το ρυθμό που επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας.
Ειδικότερα στο θέμα των περιθωρίων που επιτρέπει η δημοσιονομική εξυγίανση, όσον αφορά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ευαισθησία, ο κ. Καραμανλής έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των ελλειμμάτων, επιμένοντας ότι το έλλειμμα που παρέλαβε σαν κυβέρνηση ήταν στο 7% και όχι στο 1,2% όπως ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. «Είχαν πει για έλλειμμα 1,2% και ήταν επταπλάσιο», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, διεφάνη η πρόθεση της κυβέρνησης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κατά το μοντέλο του ΟΤΕ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται χρονικά από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «λιγότερη παρουσία του δημοσίου στην οικονομία είναι καλή».
Αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως το ζήτημα της παιδείας έχει εθνικές διαστάσεις και πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση και τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων. Eπισήμανε ακόμη ότι η δέσμευση για αύξηση των πόρων στο 5% του ΑΕΠ παραμένει στόχος της κυβέρνησης, που θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας, ενώ καυτηρίασε τη στάση της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο "συνδικαλιστικά τερτίπια παλαιάς σχολής".
Ειδικότερα, για την σκληρή στάση αλλά και τις σκληρές εκφράσεις που αποδίδονται στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. κ. Γιώργου Παπανδρέου περί "Κυβέρνησης Σικελών ", ο κ. Καραμανλής είπε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε οξεία πόλωση, σε υβριστικές εκφράσεις, και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που ζημιώνει τον τόπο και το δημόσιο βίο.
Για το Ασφαλιστικό ο κ.Καραμαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr