Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού:
-Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και λαϊκισμό.
-Αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής
-Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να παραμελούνται οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες της χώρας - οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι.
-Οχι σε «ανέξοδες» παροχές.
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλόγιστες παροχές, που δεν αντέχει η Οικονομία. Αυτός ο φαύλος κύκλος των προεκλογικών παροχών, που αποσταθεροποιούν την Οικονομία, και μετά τις εκλογές οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα, πρέπει να κλείσει. Δεν το αντέχει ο Τόπος. Δεν το θέλουν οι πολίτες, οι οποίοι είναι πιο ώριμοι και υποψιασμένοι, παρά ποτέ. Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στηρίζεται στην υπεύθυνη πολιτική μας. Όχι σε ανεύθυνες παροχές. Δεν είμαι διατεθειμένος να υποθηκεύσω την Οικονομία για κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Συμπεριφερόμαστε και θα συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση μπροστά σε ώριμους πολίτες», δήλωσε εμφαντικά ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση έχει υπογράψει Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις ως προοδευτική πολιτική σημειώνοντας ότι «σε έναν Κόσμο που αλλάζει με τέτοιους ρυθμούς δεν αρκεί μόνον η αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρόοδος σημαίνει να τολμούμε τις μεταρρυθμίσεις, που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον, να αλλάζουμε πιο γρήγορα, να βγαίνουμε μπροστά, προετοιμασμένοι, δυνατοί, ενωμένοι».
Μίλησε ακόμη για Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων με τους πολίτες καθώς « οι συνθήκες σήμερα, είναι ώριμες, όσο ποτέ άλλοτε, για να καταρτίσουμε, όλοι μαζί, ένα κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων. Ένα σύμφωνο ευθύνης, για την Ελλάδα που θέλουμε, στα επόμενα χρόνια, για την πορεία του Τόπου μας, στο νέο ιστορικό κύκλο που διανύουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο όραμα του για το μέλλον της χώρας σημειώνοντας: «Η πίστη που έχω σ αυτόν τον Τόπο, είναι ακλόνητη. Η Ελλάδα μπορεί να παραμερίσει τις αγκυλώσεις, που την κράταγαν στάσιμη, φοβισμένη, καθηλωμένη σε αντιλήψεις και νοοτροπίες περασμένων εποχών. Η Ελλάδα μπορεί και θα είναι σίγουρα στους κερδισμένους, στους πρωταγωνιστές της νέας εποχής. Αυτός είναι ο στόχος που συνθέτει. Αυτό είναι το όραμα που ενώνει».
«Αναποτελεσματικότητα και λαϊκισμός, το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης»
Στην αρχή της ομιλίας τους ο κ. Καραμανλής άσκησε αυστηρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, για να αντιπαραθέσει στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα της δικής του διακυβέρνησης, θέτοντας το πολιτικό δίλημμα: μεταρρυθμίσεις ή λαϊκισμός. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μετά την είσοδό της στην ΕΕ, κέρδισε πολλά όπως τα 80 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία ενώ μπόρεσε να δώσει επιδοτήσεις στους αγρότες και να δημιουργήσει υποδομές και μεγάλα έργα αλλά δεν κατάφερε να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, στέρεο κοινωνικό κράτος, υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Περιγράφοντας τα τεκταινόμενα της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «την ώρα που ο Κόσμος άλλαζε αιώνα, στη Χώρα μας συντηρούνταν χρόνιες παθογένειες. Γραφειοκρατία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Διόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Ανεπάρκεια των Κρατικών μηχανισμών. Σπατάλη της δημόσιας περιουσίας. Εκτεταμένη διαφθορά, ασυδοσία και αυθαιρεσία. Η Ελλάδα έμπαινε στον 21ο αιώνα, χωρίς Δασολόγιο, χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, χωρίς Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του μέσου κοινοτικού όρου. Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας υποχωρούσε. Η ανεργία από το 3%, το 1980, είχε εκτιναχθεί στο 11,3%, στις αρχές του 2004. Το δημόσιο χρέος, από το 25% του ΑΕΠ, είχε φτάσει στο 110%. Το έλλειμμα ακουμπούσε το 7% του ΑΕΠ» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βασική αιτία ήταν ο λαϊκισμός, που περιφρονούσε το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και μετέθετε τα προβλήματα στο μέλλον. Α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr