Ο κ. Καραμανλής, αφού άφησε αιχμές για την αταλάντευτη όπως την χαρακτήρισε στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, έδωσε τον αναπτυξιακό τόνο που έπεται στην πολιτική του εστιάζοντας περισσότερο στα έργα που εκτελούνται στην Β. Ελλάδα αλλά και στην Θεσσαλονίκη.
« Η ΔΕΘ αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας μας και υπηρετεί την εξωστρέφεια της οικονομίας. Συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ανάδειξη του νέου ρόλου, που κατακτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι στο περιβάλλον της διεθνούς ανασφάλειας η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την αναφορά του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι«Το Σχέδιο Δράσεων, και Πολιτικών Πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι λύθηκαν, σε δυόμισι χρόνια, όλα τα προβλήματα.Το νερό, όμως, μπήκε στ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω», σημείωσε.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε για το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ενώ για το Κυπριακό τόνισε ότι επιδιώκεται «να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, πραγματικά λειτουργική, βιώσιμη, ευρωπαϊκή λύση».
Για την γειτονική Τουρκία ο Πρωθυπουργός είπε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης», επισημαίνοντας παράλληλα με νόημα ότι «η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη (όπως και για κάθε υποψήφια χώρα) σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία».
Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Βαλκανικών χωρών και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού εμπορικού χώρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, «προωθούμε τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, που να περιλαμβάνει όλους τους βόρειους γείτονές μας. Προωθούμε την κατασκευή μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, για να διευκολυνθεί η διακίνηση προσώπων και η μεταφορά προϊόντων".
"Επίσης πρωταγωνιστούμε στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης. Προωθούμε τη δημιουργία μεγάλων ενεργειακών αγωγών, που καθιστούν τη χώρα μας δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενισχύουν τη συνεργασία στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και στη συμφωνία που υπήρξε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε, μέσα στο 2006, Διακρατική Συμφωνία, για τη στήριξη της κατασκευής του έργου. Είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, με σημαντικά οφέλη για όλους».
Για τα έργα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά και επισήμανε ότι:
Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία, είπε ο κ. Καραμανλής, και τόνισε ότι ήδη προωθούνται το μετρό Θεσσαλονίκης , η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του διαδρόμου, το έργο Μαλλιακός -Κλειδί, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών και άλλα έργα και υπογράμμισε: «Ό,τι είπαμε γίνεται πράξη. Η Θεσσαλονίκη έχει περάσει από τα λόγια του παρελθόντος, στα έργα του μέλλοντος».
Ανακοίνωσε τη θέσπιση θέσης αναπληρωτή γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την πρόωθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου και μίλησε για το ρόλο που θα διαδραματίσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ζώνη Καινοτομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θράκη, σημειώνοντας πως «η έγνοια μας για την ακριτική αυτή περιοχή, για τη Θράκη, η έγνοια μας για όλους τους πολίτες της, είναι διαρκής και εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Με την πολιτική που προωθούμε, συγκροτείται μια πρότυπη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Αναδεικνύουμε στην πράξη την Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr