Κινούμενος, λοιπόν σε αυτό τον άξονα της πολιτικής, ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να ανεβάσει τον «πήχη» των κοινωνικών και φορολογικών παροχών, καθώς οποιαδήποτε νέα παράτολμη υπόσχεση μπορεί να αποβεί μοιραία για την οικονομία.
’ποψη, την οποία κατά κόρον έχει υποστηρίξει, τόσο στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις όσο και στις πιο εκτενείς κυβερνητικές συσκέψεις, ο επικεφαλής των Οικονομικών Υπουργείων κ. Γ. Αλογοσκούφης. ’λλωστεο κ. Αλογοσκούφης δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να ανέβει ακόμη πιο ψηλά το ύψος των παροχών από την στιγμή που ο προϋπολογισμός «παίζει» ήδη με τα δημοσιονομικά του όρια ενώ ο δρόμος για την μείωση του ελλείμματος και την επαναφορά του σε κοινοτική τροχιάδεν είναι πέρα για πέρα ανοικτός.
Έτσι όπως όλα δείχνουν κεντρικά σημεία της ομιλίας του κ. Καραμανλή θα αποτελέσουν οι υποσχέσεις για αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ αλλά και η ανακούφιση των μισθωτών των συνταξιούχων και των φυσικών προσώπων σε φορολογικό κυρίως πεδίο, και που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένα από τα προηγούμενα φορολογικά νομοσχέδια.
Στο πλαίσιο αυτό και όπως αναφέρουν ανώτερες πηγές του οικονομικού επιτελείου, 800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι τουΟΓΑ θα λάβουν μία αύξηση κατά 100 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, και στο τέλος του 2008 η βασική τους σύνταξη θα έχει διαμορφωθεί στα 330 ευρώ.
Μικρότερης έκτασης αύξηση θα λάβουν οι περίπου 420.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, αφού ο προϋπολογισμός αντέχει να δώσει 35 ευρώ το 2007 και άλλα τόσα το 2008, και το σχετικό επίδομα να φθάσει στα 230 ευρώ.
Η υλοποίηση της δέσμευσης για ΟΓΑ και ΕΚΑΣ θα «κόψει» από τον προϋπολογισμό έσοδα της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο τα έξοδα της κυβέρνησης δεν εξαντλούνται εδώ. Υπάρχει και η αναδιάρθρωση της φορολογικής κλίμακας η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους και για φυσικά πρόσωπα, αλλά και οι επιμέρους φορολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται όπως αύξηση των ποσοστών των εκπτώσεων φόρου.
Από τα τρία θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει κατασταλάξει πιο πολύ στο αφορολόγητο όριο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο για την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων να αυξήσει το αφορολόγητο ποσό στα 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ σήμερα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το αφορολόγητο να φτάσει τα 10.500 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα), όμως θα καταργηθεί ο συντελεστής του 15%.
Αλλαγές στα κλιμάκια εισοδήματος και σταδιακή μείωση των συντελεστών με κατάργηση του συντελεστή 15% θα υπάρξουν και στην κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων.
Έτσι, από το 2007 εισοδήματα μεταξύ 12.000 και 30.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 29% το 2007, 27% το 2008 και 25% το 2009. Το επόμενο κλιμάκιο έως τα 100.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 39%, 37% και 35% αντίστοιχα, ενώ εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 40%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μονάδα μείωσης των φορολογικών συντελεστών έχει υπολογιστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι στοιχίζει στον προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και η απώλεια εσόδων σε ορίζοντα τριετίας εκτιμάται σε 750 εκατ. ευρώ.
Έτσι, αν στο συνολικό «τεφτέρι» του δημοσιονομικού κόστους εισέλθει και η κατάργηση του χαρτόσημου που αντιστοιχεί με το 3,6% επί του ενοικίου και αποδίδουν περί τους 800.000 φορολογούμενους, τότε ο προϋπολογισμός θα πρέπει να σηκώσει ένα ακόμη κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν αναπροσαρμογή θα υπάρξει και στο επίδομα ανεργίας που το οποίο λόγω δημοσιονομικής στενότητας παραμένει «παγωμένο» από το 2004.
Τέλος, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για μια πιο άνετη εισοδηματική πολιτική από το 2007, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξήσεις 3,3-3,5% για τους ενεργεία και 4-4,5% για τους συνταξιούχους.
Μ. Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr