Οι ρυθμοί των εξελίξεων στην κατάρτιση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα, η οποία πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμη για το Eurogroup της Δευτέρας, προστίθεται στα δεδομένα για να ενισχύσει τις εικασίες.
«Για την Ισπανία και την Ελλάδα, συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κάταϊνεν στο Παρίσι.
Πληροφορίες, τις οποίες διέψευσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ήθελαν τη Μαδρίτη να είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια για τα δημοσιονομικά της -πέραν του αιτήματος για στήριξη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της- ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το Reuters, που είχε κάνει τις σχετικές αναφορές, υποστήριζε επίσης επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές πως το Βερολίνο θέλει να καθυστερήσει το αίτημα και προτιμά να «συνδεθούν» τα θέματα Ισπανίας, Ελλάδας και Κύπρου ώστε να παρουσιαστούν από κοινού στη γερμανική Βουλή.
«Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζί είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά» είχε υποστηρίξει ο αξιωματούχος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναφέρει προ ημερών πως η Ισπανία μπορεί να αποφύγει ένα πακέτο διάσωσης με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το Βερολίνο φαίνεται ότι προτιμά να φέρει στη Βουλή ένα ισπανικό πακέτο, αν χρειαστεί να το φέρει, μαζί με τη βοήθεια για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Την καθυστέρηση της Ισπανίας, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις την αποδίδουν και σε εσωτερικούς παράγοντες: Η El Pais έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες πως ενώ το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για την προσφυγή, ο Ραχόι διστάζει εν όψει των εκλογών στη Γαλικία στις 21 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πληροφορίες θέλουν την αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Τόμσεν να παραμένει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Έρχεται νέο κούρεμα, σύμφωνα με τη WSJ
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας.
Πάντως, η Wall Street Journal θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο. Το νέο κούρεμα θα αφορά ασφαλώς στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη. Και μέσω του κουρέματος και μόνο είναι δυνατόν να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος και να γίνει βιώσιμο, δηλαδή να μπορεί να ξεπληρωθεί σταδιακά.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδας με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.
Η Wall Street Journal βλέπει και ένα «σημείο ελπίδας» στο σκέλος του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο από το 2002, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προ-υπάρχον χρέος της.
«Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο το οποίο θα υποδεχθούν οι Βρυξέλλες, ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος», αναφέρει το άρθρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr