Oι πηγές του Reuters υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως στο πρόσφατο Eurogroup της Λευκωσίας, ο Σόιμπλε διαμήνυσε πως το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να φέρει τόσο σύντομα στη γερμανική Βουλή πλήρες πακέτο για τη Μαδρίτη, λίγους μήνες μετά την στήριξη για τις ισπανικές τράπεζες. Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αρνείται την εγκυρότητα του δημοσιεύματος, αναφέροντας ότι η Μαδρίτη δε θα ζητήσει βοήθεια μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακό, όπως διέρεε νωρίτερα.
«Οι Ισπανοί ήταν κάπως διστακτικοί, όμως τώρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν δανειακή βοήθεια», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή. Άλλες τρεις πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο επιβεβαίωσαν την αλλαγή στη στάση της Ισπανίας.
Ωστόσο, «αξιόπιστη πηγή» που επίσης επικαλείται το πρακτορείο στη γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να αποφύγει τον πολιτικό σκόπελο να παρουσιάζει όλο και περισσότερες περιπτώσεις προτάσεων δανειακής βοήθειας για δοκιμαζόμενα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης σε ένα όλο και πιο εφεκτικό Κοινοβούλιο στη χώρα της.
«Δεν φαίνεται λογικό να παραπέμπονται εκάστοτε αποφάσεις για την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως επίσης την Ισπανία στην Μπούντεσταγκ μία προς μία. Η συγκέντρωση όλων αυτών μαζύ είναι πιο λογικό, τόσο ως προς την ουσία τους, αλλά και πολιτικά», υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Ανοικτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει πως η Ισπανία λαμβάνει τα ορθά μέτρα για να υπερκεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και πως δεν χρειάζεται δανειακή βοήθεια, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες της Μαδρίτης εν ευθέτω χρόνω.
Σε ερώτηση για το δημοσίευμα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης περιορίστηκε στο να επαναλάβει πως «κάθε χώρα αποφασίζει για τον εαυτό της, η Γερμανία δεν πιέζει προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση».
Από την πλευρά της Μαδρίτης, εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως δεν έχει γνώση κάποιου γερμανικού βέτο στην περίπτωση μίας προσφυγής της Μαδρίτης σε δανεισμό.
«Εκεί που εστιαζόμαστε είναι να επιτύχουμε πως θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της Συνόδου για την τραπεζική ένωση του Ιουνίου. Αυτό θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές», τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην απόφαση της ΕΕ για κεντρική επίβλεψη των μεγαλύτερων τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση που θα έχει τις ρίζες της στο τραπεζικό σύστημα.
Ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επρόκειτο διαμηνύσει στη Μαδρίτη πως οι Βρυξέλλες να προσφύγει σύντομα σε βοήθεια και πως δεν πρόκειται να της επιβάλλουν οδυνηρές προϋποθέσεις πέρα από τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών που έχει περιγράψει η ισπανική κυβέρνηση.
Ο οίκος Μoody's ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμα του πως το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας μπορεί να χρειαστεί από 70 έως 105 δισ. ευρώ για να απορροφήσει τις ζημίες και να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από τα καθορισμένα όρια. Η Moody’s την τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για την κατάταξη του ισπανικού χρέους, το οποίο δεν αποκλείεται να υποβαθμίσει σε «junk».
Αποκλιμάκωση στην αγορά ισπανικών ομολόγων
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα φαίνεται ότι ηρεμεί κάπως τις αγορές, με τους τίτλους των ισπανικών ομολόγων να σημειώνουν υποχώρηση. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού τίτλου διαμορφώνεται στο 5,80%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στις 455 μονάδες βάσης, του 5ετούς στο 4,78% (423 μ.β.) και του 2ετούς στο 3,29% (326 μ.β.)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr