«Φωτιά» είναι οι νέες ρυθμίσεις που απεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, με το νέο μαχαίρι να ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στα εισοδήματα που έχουν ήδη πληγεί φορολογικά τα τελευταία 2,5 χρόνια. Από το ΥΠΟΙΚ θέλουν να εξοικονομήσουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους, με τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτών των μέτρων να είναι οι μικρομεσαίοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει ήδη κλειδώσει τις νέες αλλαγές στο μέτωπο της φορολογίας, μια την πρώτη από αυτές να είναι ο περιορισμός των εισοδηματικών κλιμακίων από 8 κλίμακες που είναι σήμερα στις 4. Κάτι το οποίο σημαίνει πως, η φορολογική πολιτική του κράτους θα «σφίξει» ακόμα περισσότερο, έτι ώστε να βρεθούν τα ποσά που χρειάζονται στο πλαίσιο εξασφάλισης πόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα κλιμάκια αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Φορολογικός συντελεστής 35% από τα 16.000 ευρώ
Αύξηση της φορολογίας στο 18% για ποσά από 12.000 έως 16.000 ευρώ
Συντελεστής 10% για ποσά από 5.000 έως 12.000 ευρώ
Να μείνει σε ισχύ το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ
Ειδικότερα για την αύξηση των φόρων από τα 16.000 ευρώ και μετά, η κατάσταση για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών γίνεται πολύ δύσκολη, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι αν ισχύσουν αυτές οι αλλαγές, θα κληθούν να πληρώνουν το φόρο που σήμερα καταβάλλουν άτομα με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που λογικά θα κληθούν να δώσουν στην εφορία. Τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας κλίμακας θα σήμαινε επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ.
Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών φαίνονται να κινούνται και στην κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά. Η φοροελάφρυνση αυτή, μέχρι σήμερα, ορίζει ότι κάθε εργαζόμενος με 2 παιδιά έχει απαλλαγή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ από 3 παιδιά και πάνω το ποσό αυτό ανεβαίνει στις 3.000. Πηγές από το υπουργείο ανέφεραν πως δε θέλουν να προχωρήσουν στην κατάργηση αυτής της ρύθμισης, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημείωναν με νόημα…
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φαίνεται να έχει κλειδώσει η αύξηση της φορολογίας φαίνεται να οριστικοποιείται στο 35%.΄Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τον εμπορικό κόσμο και από φορείς και κόμματα, δε φαίνεται κάποιος τρόπος με τον οποίο θα διαφοροποιηθεί αυτή η επερχόμενη ρύθμιση.
Στα άλλα μέτωπα των φορολογικών αυξήσεων, αναμένεται να ανέβουν προς τα πάνω:
*Στα τσιγάρα, με αυξήσεις που αναμένονται να δώσουν στην κυβέρνηση 187 εκατ. ευρώ
*Άνοδος της φορολογίας στην υγραεριοκίνηση από 200 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 330 ευρώ.
Οι ελαφρύνσεις
Ένα ακόμα φορολογικό μέτρο που θέλουν να περάσουν από το ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση στο 19% (από 20%) του φόρου των κερδών και στο 19% (από 25%) του φόρου των μερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο προωθεί και μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων άνω των 100.000 ευρώ, από το 45% που είναι σήμερα στο 35%. Κίνηση που ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να εμφανίζονται, αρχικά, αντίθετοι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ τις επιφυλάξεις του διατηρούν και από το ΠΑΣΟΚ.
Από το οικονομικό επιτελείο, προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή τους την κίνηση, αναφέροντας ότι αν θα προχωρήσει αυτή τη μείωση, ο «λογαριασμός» από τα φορολογικά μέτρα, αντί για 2,9 δις. που τον έχουν βγάλει, θα ανέβει κατά 400 εκατ. ευρώ και θα κλειδώσει στα 3,3, δις.
Τέλος, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr