Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σκληρό σενάριο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, η οποία επέμεινε ώστε το ποσό των 8 δισ. ευρώ να προέλθει από μέτρα άμεσης απόδοσης - σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε 5,6 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών «έδωσε» την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή και 2 έτη - από τα 65 στα 66 ή 67 - με όφελος 1 δισ. ευρώ το έτος και προχώρησε σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις δαπάνες των υπουργείων Υγείας, Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στους ΟΤΑ, για να «γλιτώσει» το μεγάλο πακέτο των απολύσεων στο Δημόσιο και τη νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.
Απομακρύνσεις από το Δημόσιο
Παρά ταύτα, οι απολύσεις φέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000, μόνο που θα πάρουν τη μορφή της εθελουσίας εξόδου ή της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως «βαπτίστηκε» από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, οι περικοπές στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - θα αρχίσουν από τη βάση των 700 ευρώ και όχι των 1.000 ευρώ, που προέβλεπε αρχικά το κυβερνητικό σενάριο.
Θυσία στη γενικότερη προσπάθεια άντλησης εσόδων γίνεται και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, το οποίο καταργείται για όλους του φορολογούμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους δανειστές της χώρας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον οποίο συναντάται σήμερα. Στη συνέχεια (την ερχόμενη Τρίτη) θα έχει επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Το επικρατέστερο σενάριο, που έχει συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών, προβλέπει τα εξής:
Στο απόσπασμα μισθοί και ΔΕΚΟ
Καταργούνται τα εναπομείναντα επιδόματα του 13ου και 14ου μισθού (1.000 ευρώ τον χρόνο) και μειώνονται στο μισό οι υπερωρίες των υψηλόβαθμων υπαλλήλων και των συνεργατών των υπουργών και των γενικών γραμματέων.
Οι ΔΕΚΟ εναρμονίζονται μισθολογικά με τις απολαβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει 35% μείωση των σημερινών αποδοχών τους κατά μέσο όρο. Παράλληλα, μειώνονται κατά 6% - 7% τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, των καθηγητών πανεπιστημίων και των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό - περίπου 18% - μειώνονται οι απολαβές των δικαστικών.
Συντάξεις
Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για την εξασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ από 2,8 εκατ. συνταξιούχους και ταυτόχρονα η μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» των νέων μέτρων. Η κλίμακα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παρακρατήσεις εισφορών από 1.300.000 συνταξιούχους ως εξής:
• Από τα 700 ευρώ - 1.000 ευρώ, εισφορά 3%.
• Από 1.001 - 1.400 ευρώ, εισφορά 5%.
• Από τα 1.401 ευρώ και πάνω, εισφορά 10%.
Ενδεχόμενη υιοθέτηση του παραπάνω σεναρίου θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται εισφορές για 14 μήνες και οι παροχές - συντάξεις να δίνονται σε 12μηνη βάση.
Επιδόματα - εφάπαξ
Περικόπτεται περίπου 40% του εφάπαξ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (σε ταμεία που δεν έχει γίνει αναλογική κράτηση εισφορών) η περικοπή θα φτάσει μέχρι και το 80%.
Εξοικονόμηση 940 εκατ. ευρώ αναμένεται από την περικοπή των επιδομάτων. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα υποστούν μειώσεις είναι οι εξής:
• 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.
• 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14%-33% στα καταβαλλόμενα ποσά.
• 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη.
• Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
• 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
• 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια, θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
Απολύσεις
Περισσότεροι από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη θέση τους μέχρι τέλος του 2012. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την άμεση απόλυση 3.000 υπαλλήλων που κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς (επίορκοι) και 2.000 που είναι ιατρικά ασθενείς.
Ταυτόχρονα, άλλοι 10.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου και με προϋποθέσεις που θα τεθούν ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.
Έρευνα - κόλαφος για τον ιδιωτικό τομέα
Το παραπάνω «μαύρο» σκηνικό έρχεται να επιδεινώσει και η έρευνα του ALBA, η οποία καταδεικνύει ότι μία στις δύο εταιρείες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Δεκέμβριο, δύο στις πέντε εταιρείες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ήδη κάνει περικοπές στους μισθούς άνω του 20%. Η έρευνα έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα. Ο 2ος κύκλος του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:
-Το 49.3% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος του χρόνου (41% το προηγούμενο εξάμηνο). Μόνο το 9,2% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις. Το 41,5% δε θα προβεί σε καμία ενέργεια.
-Το 66,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνο το 0,7% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
-Το 49% των εταιρειών έχει προβεί σε απολύσεις ενώ το 35,7% έχει μειώσει μισθούς.
-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά περισσότερο τον κλάδο των ΜΜΕ, τις Μεταφορές, το Εμπόριο και τον κλάδο της Εκπαίδευσης.
-Το 49.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 46,9% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, το 38.5% θα προβεί σε μειώσεις μισθών (το 16,8% το σκέφτεται επίσης).
-Το 64.7% των εταιρειών που έκαναν μείωση μισθών (35.7% του δείγματος) το έκαναν σε όλο το προσωπικό ενώ το 31.4% μείωσε τους μισθούς μεμονομένων ομάδων. Οι ομάδες εργαζομένων όπου έγιναν κυρίως περικοπές μισθών ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη και η διευθυντική ομάδα.
-Το 25% των εταιριών από αυτές που έκαναν μειώσεις μισθών έκαναν περικοπές άνω του 20%, το 43.8% μείωσε μισθούς 10-20% και το 31.3% των εταιριών έκοψε τις μισθολογικές δαπάνες έως 10%.
-Το 55% των εταιρειών ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας στην εταιρεία τους πριν από το 2012 (Νέα νομοθεσία). Το 19% των εταιρειών είχε ξεκινήσει πριν ακόμα το 2009.
-Το 42% των εταιρειών πιστεύει ότι η αδήλωτη εργασία στον κλάδο τους ξεπερνάει το 10%
-Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (48,3%), παρουσιάζοντας όμως μείωση σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια.
-Άνοδο γύρω στο 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο της Βιομηχανίας και των Φαρμακευτικών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις, των Μεταφορών/, στις Τράπεζες και στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών /Πληροφορικής οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών και το Εμπόριο.
-Συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/ αποφοίτους (29,4%).
-Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, των Οικονομικών/ Λογιστικής και της Παραγωγής.
-Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού.
-Το 49,7% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 34,3% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ).
-Περίπου το 30% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
-Το 58,6% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr