O επιπλέον χρόνος θα δίνει την δυνατότητα στις χώρες να πετύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη και των απαιτήσεων της λιτότητας και έτσι να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, μετά από τα περίπου τρία χρόνια που διαρκεί η κρίση κρταικού χρέους, επισημαίνει το think tank.
Οι συντάκτες της μελέτης, Μπενεντίκτα Μαρτζινότο και Αντρέ Σαπίρ, υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και ιδίως το Σύμφωνο Σταθερότητας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του έτους, "δεν είναι τόσο αυστηροί όσο συνήθως θεωρείται".
Οι χώρες-μέλη μπορούν να αποκλίνουν από το όριο του 3% εάν βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης, ή "αν η ευρωζώνη στο σύνολό της διανύει μια δύσκολη περίοδο", σημειώνουν οι συντάκτες, θυμίζοντας ότι το Σύμφωνο τέθηκε σε εφαρμογή σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης παρουσίαζαν υπερβολικό έλλειμμα.
Οι δύο ερευνητές θεωρούν ότι "ο μοναδικός τρόπος για να εφαρμοστεί αυτός ο όρος, που αναφέρεται στις έκτακτες συνθήκες, είναι να χορηγηθεί ένας επιπλέον χρόνος σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης γιατί η ευρωζώνη στο σύνολό της διανύει μια δύσκολη περίοδο".
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να γίνει σχετικά γρήγορα, προτού οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2013 στα κοινοβούλια. Σήμερα από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι 13 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι μόνες που έχουν έλλειμμα 3% ή μικρότερο είναι η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr