Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές φαίνεται ότι έπιασε τόπο η παραίνεση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά κατά τις πρόσφατες επαφές του με Μέρκελ, Ολάντ, αλλά και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σταματήσει η σπέκουλα εις βάρος της χώρας, διότι δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε σε καλές τιμές της ΔΕΚΟ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η “στάση πληρωμών” του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με το πάγωμα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μπορεί να στοιχίζουν σε ύφεση και σε ανεργία, αλλά δημιουργούν πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη τον Αύγουστο με τα 850 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι ξένοι διαχειριστές παρακολουθούν την Ελλάδα μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, το να εμφανίσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που αναμένεται να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, γεμίζουν αισιοδοξία και αναθεωρούν τις απόψεις περί κενού αξιοπιστίας της χώρας μας. Ακόμα και τα στοιχεία για τον τουρισμό, όπως αποκάλυψε την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Α. Ανδρεάδης δείχνουν ότι όχι μόνο “ισοφαρίστηκαν” οι απώλειες που πήγαν να δημιουργηθούν με την πολιτική αβεβαιότητα και τις εκολογές, αλλά εμφανίζουν σχετικά λίγο καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Κατά το πρόσφατο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, επιχειρηματίες που συμμετείχαν εκεί, τόνιζαν στο “R” ότι για πρώτη φορά οι ξένοι fund managers δεν ήταν εριστικοί απέναντι στη χώρα, αλλά ούτε μιλούσαν για Grexit.
Σε επίπεδο προσδοκιών, όχι μόνο το Χ.Α., αλλά και η Ευρώπη αποτελούν το turn around story, σημειώνουν οι τραπεζίτες, αφού μόλις πάρει το ok από την τρόικα η Ελλάδα και πέσουν στην πραγματική οικονομία τα 7 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρίνονται αρκετά για να ανακοπεί η ύφεση και μετά από ένα ή 1,5 χρόνο να γραφούν οι πρώτοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Σημειωτέον, ότι παλαιότερα το dealing room μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στην Ελλάδα είχε τονίσει πως το Χ.Α. θα κινηθεί ανοδικά έξι μήνες πριν φανεί το φως στην άκρη του τούνελ που διανύει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Ήρθε αυτή η ώρα;
Πάντως, κατά τον Αύγουστο που η χώρα δεχόταν τη μία επίθεση του ευρωπαϊκού Τύπου μετά την άλλη, οι ξένοι επενδυτές (σ.σ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.) αγόραζαν, ενώ οι Έλληνες πουλούσαν.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. για έκτη συνεδρίαση έκλεισε σε θετικό πρόσημο, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει απώλειες που οδήγησαν στις 711 μονάδες. Τελικά, ανέκαμψε, στηριζόμενο κυρίως από εγχώριους παίκτες και έκλεισε με άνοδο 0,75% στις 731,51 μονάδες και με συναλλαγές κοντά στα 61 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τραπεζικές μετοχές, όπως της Πειραιώς από την αρχή του μήνα σημειώνει απόδοση άνω του 35%, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή Σάλλα να αποκτήσει το υγιές κομμάτι της Αγροτικής δικαιώνει την επιλογή αυτή και την κατάλληλη στιγμή, η αγορά επιβραβεύει.
Ξένοι θεσμικοί, αλλά και Έλληνες είναι αυτοί που έκαναν το “παιχνίδι” στην Jumbo που ανέβαινε για δεκαέξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, το δε fund της Capital, αύξησε τη θέση του στην Frigoglass, αμερικανοί θεσμικοί δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τον Μυτιληναίο, ενώ υπάρχει στροφή μεγάλων επενδυτικών οίκων στην ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Ισχυρά funds,επίσης,τοποθετούνται και στα Folli Folli. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι υπό αυτά τα δεδομένα, μπορεί να φτιάξει το κλίμα όχι μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για τις τράπεζες, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr