Ανοδο της τάξης του 4,3% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012 και διαμορφώθηκαν στα 8.209 εκατ. ευρώ, από 7.867,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών στο εξάμηνο αναδεικνύουν ισχυρές αντοχές και αντιστάσεις, αλλά και σημαντικές προκλήσεις ανάκτησης εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων, επισημαίνει ο ΠΣΕ στην ανακοίνωσή του.
Η άνοδος οφείλεται στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική (31,8%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία 17,4%) τις χώρες της Β. Αμερικής (38,9%), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών ΚΑΚ κατά 34,3%, τη ΝΑ Ασία (30,3%) και την Κίνα (49%), περιοχές οι οποίες απορροφούν μαζί το 27,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Οι αυξητικές τάσεις σε αυτούς τους προορισμούς μαζί με τις μικρότερης σημασίας αυξήσεις προς τις Αλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά 39,4%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (31,8%), τη Λατινική Αμερική κατά 88,7% και την Ινδία (27,6%) υπερκαλύπτουν τις μειώσεις των εξαγωγών που παρατηρούνται προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, την ΕΕ (27) κατά -6,8% και τα Βαλκάνια κατά -3,6% (με περίπου 67% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών). Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μειώσεις καταγράφονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ 15, με εξαίρεση το Βέλγιο (+36%) και τη Σουηδία (+2,1%).
«Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν τον κλάδο εκείνο της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνει τις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού. Ωστόσο, το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη, επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, εξαγωγικών επιχειρήσεων, συλλογικών φορέων, παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Επίσημης Πολιτείας, σε μία εκστρατεία διαρκείας για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλών συναλλαγών με τις ελληνικές επιχειρήσεις», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.
«Στο διεθνές εμπόριο και ειδικά στις εξαγωγές, ο παράγοντας ψυχολογία είναι καθοριστικός. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας οι ελληνικές εξαγωγές δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ αντίθετα η σταθερότητα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων καταγράφονται 18 νέες είσοδοι, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, που αφορούν κυρίως προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμημάτων και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, καθώς και τρόφιμα, όπως πεπόνια, καρπούζια και είδη ζαχαροπλαστικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr