Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ιστορική και τόνισε ότι «ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα». Σημειώνεται ότι το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού «παλινωδούσε» από το 1993 και προέβλεπε την κατασκευή ενός δικτύου μεταφοράς πετρελαίου μήκους 280 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ( για μεταφορά 35 εκατ. τόννους πετρέλαιου ετησίως) ή 900 εκατ. ευρώ ( για 50 εκατ. τόννους πετρέλαιο ετησίως) .
Όλες όμως οι λεπετομέρειες αλλά και τα διαδιακαστικά θέματα της κατασκευής του ενεργειακού άξονα θα έχουν ξεκαθαριστεί έως το τέλος του χρόνου για να υπογραφεί και η συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι εγκρίθηκε η διακήρυξη με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δύο αξιόπιστους εταίρους της Ρωσίας και εξέφρασε την πίστη του ότι η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ είπε χαρακτηριστικά ότι στην τριμερή συνάντηση ακούστηκε η φράση «ή τώρα ή ποτέ», που φανερώνει τις προθέσεις των τριών χωρών, καθώς μία ακόμη καθυστέρηση κρίθηκε ότι θα μπορούσε να είναι και μοιραία.
«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε την καθυστέρηση των προηγούμενων ετών. Μέσα σε 50 λεπτά ξεπεράστηκαν διαδικαστικά προβλήματα μιας δεκαετίας. Καταλαβαίνουμε τη στρατηγική σημασία του έργου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, σημειώνοντας ότι θα είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ενεργειακή αγορά γενικότερα. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα εταίρο και ευχαρίστησε τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την αποδοχή της πρότασής του να συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν γενικότερα για την Ευρώπη.
Η ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Πούτιν, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα της συνόδου της G8 στην Αγία Πετρούπολη και σημείωσε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης «βρίσκεται μέσα στα συμφραζόμενα των συνομιλιών της Αγίας Πετρούπολης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενέργειας στην Ευρώπη».
Ελπίζω, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει το κλειδί για να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο στο τριμερές σχήμα.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι από τη σημερινή συνάντηση, που για πρώτη φορά γίνεται σε αυτό το επίπεδο, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τη σημασία του έργου και την αναγκαιότητα της κατασκευής του, καθώς και τη ρεαλιστικότητα της υλοποίησής του.
Υπογράμμισε ότι οι πολίτες αναμένουν ρεαλιστικές αποφάσεις και σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν όχι μόνο στη στρατηγική δυνατότητα του έργου που προσφέρει μεγάλη ασφάλεια σε γεωπολιτικό επίπεδο και γενναίες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες της περιοχής.
Αναλυτικότερα, οι όροι της διακήρυξης έχουν ως εξής:
1. Τα Μέρη υπογραμμίζουν τη σημασία-κλειδί της ενέργειας για την πετυχημένη ανάπτυξη της οικονομίας και τη διαμόρφωση των ευοίωνων προϋποθέσεων στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των χωρών τους και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να προωθούν και περαιτέρω την αμοιβαία συνεργασία στον τομέα αυτό στη βάση της ισονομίας και του αμοιβαίου οφέλους, καθοδηγούμενοι από τις δεσμεύσεις των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, στις οποίες συμμετέχουν, για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής αξιόπιστης και οικολογικά ασφαλούς παροχής ενέργειας.
2. Τα Μέρη είναι ομόθυμα στο ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων είναι η διαμόρφωση των διαφανών, προβλεπομένων και αποτελεσματικών προϋποθέσεων για την παραγωγή και την προμήθεια των υδρογονανθράκων, για την πρόσβαση στις αγορές διάθεσής τους, καθώς και για επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής και μεταφοράς ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσής τους στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.
3. Τα Μέρη έχουν την επίγνωση του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον κόσμο, και σε ορισμένες περιοχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr