Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι συνέπειες της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται μη αναστρέψιμες για την ελληνική οικονομία, με τους τραπεζίτες να χτυπούν συναγερμό για τα προβληματικά δάνεια που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 20%.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το σύστημα ήδη βρίσκεται στο "κόκκινο", με τις επισφάλειες να αγγίζουν πλέον τα 50 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη της ανεργίας και η έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, καθιστά όλο και περισσότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Παράλληλα, οι ρυθμίσεις δανείων στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη του 2011 ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε πρόσφατα ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτζος, ωστόσο, το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική ανάλυση της Eurobank για το τραπεζικό σύστημα, η κρίση έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση:
Την τετραετία 2005-2008, τη «χρυσή εποχή» για τις ελληνικές τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν κυμανθεί μεταξύ 9,5 και 11,9 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 4,5%-6,3% του συνόλου των δανείων.
Το 2009 είχαμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η οικονομία μπήκε στην ύφεση. Εφθασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 7,7% του συνόλου.
Το 2010 και το 2011, όμως, η αύξηση των προβληματικών δανείων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία διετία (ποσοστό αύξησης 121%!) και έχουν ήδη φθάσει στο τέλος του 2011 στο ποσό των 41,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 του εθνικού εισοδήματος.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012, μάλιστα, η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.
Οπως ανέφεραν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Alpha, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), δημοσιοποιώντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τέσσερις τράπεζες διέθεσαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαιά τους για να καλύψουν δάνεια που θεωρούνται οριστικά χαμένα, ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.