Νέες απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα φέρουν τα σενάρια για «κούρεμα» του εφάπαξ που καταβάλλουν ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων. Η κυβέρνηση μελετά επίσης την επιβολή έκτακτης εισφοράς 1%-2% σε όσους εισέπραξαν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές που είχαν καταβάλει.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τρίτης, στο στόχαστρο μπαίνουν Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι δικαιούχοι τα χρόνια που εργάζονται.
Όπως αναφέρουν τα Νέα της Τρίτης, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, η απόκλιση μεταξύ εισφορών-εφάπαξ φτάνει και το 64% για 21 Ταμεία. Αντίθετα, σε 14 Ταμεία το εφάπαξ είναι μικρότερο από τις εισφορές που καταβάλονται.
Η πλήρης ανταποδοτικότητα του εφάπαξ με τις καταβαλλόμενες εισφορές αποτελεί εξάλλου και μνημονιακή δέσμευση.
Σύμφωνα με το «Έθνος» της Τρίτης, «μοντέλο» για την εφαρμογή του μέτρου θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στη σύνταξη από 1%-2% σε όσους έχουν ήδη πάρει το εφάπαξ.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το μέτρο θα αφορά τους σχετικά νεότερους συνταξιούχους ή θα επεκταθεί χρονικά και σε δικαιούχους παλαιότερων ετών.
Εξετάζονται επίσης και άλλα σενάρια, όπως η ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ στο Δημόσιο.
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης των 1,2 δισ, ευρώ με το οποίο ξεκινά η καταβολή περίπου 33.000 εφάπαξ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr