Αναλυτικότερα, ολόκληρο το άρθρο:
Ο άνθρωπος αυτός δεν αναζητά το φως των προβολέων, αντίθετα προτιμά να στέκεται στη δεύτερη γραμμή. Και όμως παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα της ελληνικής κρίσης: Γιώργος Προβόπουλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Σε αυτήν τη θέση έχει τώρα, πάνω από όλα, ένα καθήκον: Πρέπει να βάλει σε τροχιά την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, την οποία οι πολιτικοί αποφεύγουν εδώ και μήνες σαν καυτή πατάτα.
Από αυτήν όμως εξαρτώνται τα πάντα, όχι μόνο για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για την πραγματική οικονομία της Ελλάδος. Μόνο με τραπεζικά ιδρύματα που διαθέτουν σταθερή χρηματοδότηση και ρευστότητα θα μπορέσει η χώρα, η οποία βρίσκεται στο πέμπτο έτος της βαθύτερης και μακρότερης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου, να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Για το 2011 οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δήλωσαν απώλειες μετά από φόρους ύψους 27,9 δισεκ. ευρώ. Περίπου 23 δισεκ. από αυτά οφείλονται στο δραστικό «κούρεμα» του χρέους του Μαρτίου 2012, το οποίο όμως συμπεριελήφθη στους ισολογισμούς του 2011.
Οι αποσβέσεις χειροτέρευσαν σε μεγάλο βαθμό την κεφαλαιακή βάση των περισσότερων τραπεζών. Το δεύτερο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα προβλέπει 50 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όμως, πιο πριν η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζει ο Προβόπουλος εδώ και μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό ανήκουν σύνθετα προβλήματα, όπως η φορολογική αντιμετώπιση του «κουρέματος», η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου και ο ρόλος του κράτους στον τραπεζικό τομέα. Κατά την άποψη των δανειστών, θα πρέπει να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού τομέα. Και ο Προβόπουλος αναμένεται να υπερασπιστεί την άποψη αυτή με έμφαση στις επερχόμενες διαβουλεύσεις.
Ο 62χρονος Προβόπουλος είναι εξοικειωμένος με τον τραπεζικό τομέα, όχι μόνο λόγω της τετράχρονης θητείας του ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Επί 10 χρόνια εργάστηκε ως υπεύθυνος οικονομολόγος (chief economist) στην Alpha Bank, το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας. Από το 2004 έως το 2006 διοικούσε την Εμπορική Τράπεζα, η οποία τότε αποκτήθηκε από την Credit Agricole. Κατόπιν ανέλαβε τη θέση του Υποδιοικητή στην Τράπεζα Πειραιώς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα. Και γνώριζε επίσης ήδη το γιγαντιαίο κτιριακό σύμπλεγμα της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν ανέλαβε το 2008 το επενδεδυμένο με ξύλο γραφείο του Διοικητή, καθώς από το 1990 έως το 1993 ήταν Υποδιοικητής.
Μάρτυρας στην Εξεταστική της Βουλής για τα δημοσιονομικά
Ο Προβόπουλος, που έχει γεννηθεί στον Πειραιά, κατάγεται από μία απλή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος των σιδηροδρόμων. Μετά τις σπουδές Οικονομικών στην Αθήνα, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Το 1979 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκεί συχνά κριτική στους πολιτικούς, όπως για παράδειγμα τον Μάρτιο αυτού του έτους ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα όσα διεξήχθησαν το 2009. Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος εκτινάχθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ -- η αρχή της έντονης κρίσης.
Οι βασικότεροι πολιτικοί γνώριζαν του κινδύνους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, είπε ο Προβόπουλος. Στο κάτω-κάτω αυτός ο ίδιος τους είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την επερχόμενη δημοσιονομική καταστροφή, καθώς και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει προβλήματα με τη χρηματοδότηση από τις αγορές.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις οι πολιτικοί δεν έκαναν τίποτε. Αυτό συνιστά κατηγορία για τον τότε συντηρητικό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να καλύψει την αξιοθρήνητη κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως και για τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με το σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν».
Ο Προβόπουλος αντιλήφθηκε νωρίς τους κινδύνους που συνόδευαν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ήδη τον Ιούνιο του 2000 έγραψε ότι η ουσιαστική πρόκληση για την Ελλάδα είναι η «πραγματική σύγκλιση» με τους εταίρους της ευρωζώνης. Αυτή, όπως είναι γνωστό, δεν επετεύχθη.
Ο Προβόπουλος ανήκει φυσικά στους υπέρμαχους της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ρίξει τη χώρα οικονομικά και κοινωνικά δεκαετίες πίσω – με υπερπληθωρισμό, υποτίμηση του νομίσματος από 60 έως 70 τοις εκατό και μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Ο Προβόπουλος συνοψίζει τις απόψεις του ως εξής: Η επιστροφή στη δραχμή «θα ήταν κόλαση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr