Αν υλοποιηθούν νωρίτερα πρόσθεταν, ζητήσαμε να συμπεριληφθούν στα 11,5 δισ. «Επιθυμία μας είναι να υλοποιήσουμε εμπροσθοβαρείς πολιτικές και εκτός μεσοπρόθεσμου. Βέβαια, όλα αυτά τελούν και υπό την έγκριση της «εσωτερικής πολιτικής τρόικας» η οποια την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου για να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ».
Θέλοντας επιπλέον να δώσουν έμφαση στην διαπραγματευτική λογική που διαπνέει τις συζητήσεις με την τρόικα, οι ίδιοι παράγοντες, τόνιζαν με έμφαση ότι ουσιαστικά «κανένα θέμα δεν έχει κλέισει ακόμη». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Πλατεία Συντάγματος εξετάσθηκαν τα μέτρα για το 2012, τα 11,7 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει κάποιες δόσεις του δανείου στήριξης. Σύγκιση απόψεων υπήρξε και σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα των συζητήσεων με το υπουργίο Οικονομικών να κάνει λόγο για καλή διάθεση και των δυο πλευρών για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων και το εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν να φέρεται να υποστηρίζει ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση πάει απόλυτα καλά.
Επαναφέροντας ανεπίσημα το θέμα για την κατάθεση αιτήματος επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι αυτό αποτελεί βούληση της κυβέρνησης. «Πάντα το θέτουμε και πάντα το ζητάμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά, χωρίς να κρύψουν ότι πρόκειται για θέμα που και σε αυτήν τη συνάντηση αναφέρθηκε, με την τρόικα να είναι ξεκάθαρη απέναντι στην ελληνική πλευρά: «Υλοποιείστε πρώτα όλα αυτά για τα οποία είχατε δεσμευθεί τον περασμένο Μάρτιο». Επίσης κατηγορηματικοί υπήρξαν οι κυκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα λήψης νέων μέτρων. Δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο θέμα. Πρόσθεταν δε, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία αποχώρηση μέχρι την επάνοδο της τρόικας υπήρχε αλληλογραφία για πολλές από τις προτεινόμενες πολιτικές, με πολλές από τις παρατηρήσεις της τρόικας να έχουν ήδη ενσωματωθεί
Ανεξαρτήτως των οριστικών αποφάσεων η δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν τα μέτρα περιλαμβάνει:
- Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
- Πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εξοικονομήσεων 2 δισ. ευρώ.
- Περικοπή όλων σχεδόν των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με εξαίρεση το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
- Περικοπή του 40% του εφάπαξ σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ πέραν των ορίων τους όπως αυτά προσδιορίζονται από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
- Καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου, αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.
- Επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, σε όσους δηλαδή υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών. Τα δίδακτρα είναι κλιμακωτά από 200 ευρώ τον χρόνο ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και φτάνουν τα 300 ευρώ ανά έτος για τους αντίστοιχους φοιτητές ΑΕΙ.
- Αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr