Συνεχίζονται οι συζητήσεις στον τραπεζικό τομέα και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε έναν νέο τραπεζικό χάρτη, με λιγότερες αλλά πιο δυνατές τράπεζες. Τα σενάρια παίρνουν και δίνουν για το ποιες τράπεζες -και με ποιό τρόπο- θα ενώσουν δυνάμεις. Οι συζητήσεις και οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη και μπορεί οι αλλαγές στον κλάδο να είναι προ των πυλών.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες που εκτυλίσσονται και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες δεν έχουν το ίδιο format με άλλες φορές. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και πλέον οι παίκτες που είναι οι πιο «υγιείς» και όχι αναγκαστικά αυτοί που είναι οι πιο μεγάλοι, αναδεικνύονται σε υπολογίσιμη δύναμη με ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Είναι γεγονός ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σοβαρότατα προβλήματα κυρίως λόγω PSI και ύφεσης και είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους και συνεπώς οι όποιες στρατηγικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις, για τις οποίες συζητούν σήμερα.
Όπως φαίνεται από τα πρόσφατα δημοσιεύματα, διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι με παρουσία στη χώρα μας, όπως η Credit Agricole, που είναι ο μητρικός όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, φαίνεται ότι κρατούν για τον εαυτό τους την πρωτοβουλία των κινήσεων στη «σκακιέρα» των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα η γαλλική τράπεζα, παρά τα όσα ακούστηκαν, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει ενεργά στο παιχνίδι, εξασφαλίζοντας για την ελληνική θυγατρική της, την Εμπορική, αναβαθμισμένη παρουσία στο νέο σχήμα που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει, εφόσον επιτευχθεί στρατηγική συνεργασία με άλλη ή άλλες ελληνικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερη αξία οι συζητήσεις ελληνικών τραπεζών με την Credit Agricole, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, που μάλιστα πρόσφατα ήταν η μόνη γαλλική τράπεζα που πέρασε τα φετινά Ευρωπαϊκά stress test με Δείκτη Κεφαλαίων Core Tier I στο 10,4% (με το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό στο 9%) και πλεόνασμα κεφαλαίων 6,7 δισ. Ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Εμπορική έχοντας προνοήσει από νωρίς για τα χειρότερα προχώρησε ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια σε αρκετά γενναίες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα παλαιά δάνεια που είχε δώσει με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα έναν αρκετά καθαρό και υγιή ισολογισμό. Ταυτόχρονα, όπως υπενθυμίζουν και κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, η συγκεκριμένη Τράπεζα αντιμετωπίζει πολύ μικρότερη πίεση στα "καυτά μέτωπα" των ανακεφαλαιοποιήσεων και της ρευστότητας, ενώ έχει κλείσει και τα εσωτερικά μέτωπά της με την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα στο 2012.
Παράλληλα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία τρία χρόνια επί διοίκησης Strub σε επίπεδο εικόνας καταστημάτων αλλά και ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που, όπως φαίνεται να πιστεύουν από το γαλλικό μητρικό όμιλο, μπορεί να αποδώσει καρπούς μέσα από μία αποτελεσματική στρατηγική συνεργασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr