Αν και η «επίθεση», ειδικά σε ότι αφορά στην Ελλάδα, μάλλον θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη ενόψει άφιξης της τρόικας, για τις υπόλοιπες χώρες, όπως την Ισπανία για την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι θα ανακάμψει πιο γρήγορα από τη χώρα μας, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα. Η απάντηση που μπορεί να δοθεί όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από μία ακόμα φήμη, που θέλει μέχρι την Παρασκευή οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης να κατατάσσουν την Ισπανία στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και για το λόγο αυτό τρέχει σήμερα να προλάβει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκουίντος τον γερμανό ομόλογό του. Άλλωστε, σήμερα έρχεται στην Αθήνα και η τρόικα, η οποία θα περάσει από αξιολόγηση τη χώρα μας πριν το πόρισμά της, από το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το... πολικό κλίμα είχε φτιάξει από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Λες και οι ξένοι κάνουν ότι μπορούν για να πάρουν τα βλέμματα από την Ισπανία και την Ιταλία και να τα στρέψουν στην Ελλάδα και πάλι. Σόιμπλε, Γκίντο Βεστερβέλε και Φίλιπ Ρέσλερ ξεσπάθωσαν εναντίον μας. Ο μεν πρώτος είπε ότι δεν κάνει καμία εκτίμηση για τη χώρα μας και πως η Ισπανία θα ανακάμψει πιο γρήγορα από την Ελλάδα, ο δε δεύτερος είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση και ο τρίτος είπε ότι την Ευρώπη δεν την τρομάζει πια η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτές οι δηλώσεις «αναμείχθηκαν» με την «είδηση» του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Σεπτέμβριο διότι το ΔΝΤ είναι απρόθυμο να ρίξει άλλα λεφτά στην Ελλάδα.
Χθες προέκυψε άλλη Γερμανική εφημερίδα που έγραφε τα ίδια, ενώ το Bloomberg θεωρεί αδύνατο να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περικοπές 11,5 δισ. ευρώ και πως δεν κλείνει ο προϋπολογισμός. Υπό αυτά τα δεδομένα κι επειδή η... καλή μέρα φάνηκε από το πρωί με τη βουτιά των ασιατικών αγορών, το «τσουνάμι» έφτασε στην Ευρώπη και έσκασε με τα απόνερά του στη Μαδρίτη που κατέγραφε απώλειες πάνω από 5%, το Μιλάνο που υποχρεώθηκε με απαγόρευση του short selling σε πέντε τράπεζες και βεβαίως στην Ελλάδα, που ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,10%, στις 586,04 μονάδες. Άσχετα από το αν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά και την προηγούμενη φορά, τέλη Ιουνίου που επρόκειτο να έρθει η τρόικα, η αγορά την «υποδέχθηκε» με πτώση σχεδόν κατά 6,8%...
Βεβαίως, οι αγορές και μαζί με αυτές το Χ.Α. «καταβαραθρώθηκαν» και για τεχνικούς λόγους ή μάλλον για λόγους μη αρεστούς προς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια και τα funds. Χθες, η Ισπανία πήρε απόφαση ότι απαγορεύει το short selling, ενώ κάτι αντίστοιχο έκανε και η Ιταλία. Σημειωτέον, ότι αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας δίνοντας παράταση στην απαγόρευση για άλλους τρεις μήνες, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο ότι η απαγόρευση θα κρατήσει μέχρι τέλος του χρόνου. Υπό αυτά τα δεδομένα, όταν τα χρηματιστήρια κόβουν το παιχνίδι της «υποτιμητικής κερδοσκοπίας», είναι εύλογο, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι αγορές να αντιδρούν άσχημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr