Μόλις πριν από 3 μέρες, το απόγευμα της Παρασκευής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επικαλούμενη τη λήξη σχετικής απόφασης στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι σταματάει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση κρατικούς τίτλους (collateral) μέχρι να αναθεωρήσει με νέα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία προόδου της ελληνικής οικονομίας, όπως θα την έχει καταγράψει στην έκθεσή της η τρόικα, παρακολουθώντας την εξέλιξη του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόβλημα που προέκυψε είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο και συνίσταται στο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί, παρά μόνο με απόφαση που εξαιρεί τη χώρα, να χρηματοδοτεί με εγγυήσεις ομόλογα πολύ χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.
«Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει την επιλεξιμότητά τους μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, της προόδου που σημειώνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Οι ανάγκες για ρευστότητα θα αντιμετωπίζονται από την αρμόδια εθνική κεντρική τράπεζα σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του ευρωσυστήματος» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι νεωτέρας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Το θέμα μπορεί να έχει τυπικές διαστάσεις και να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά έχει ως επίπτωση μία σημαντική επιβάρυνση κόστους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έστω και αν η προσφυγή στον ELA είναι προσωρινή, όπως έγινε για παράδειγμα τον Μάιο, όχι λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης ομολόγων, αλλά λόγω ανεπαρκών κεφαλαιακών δεικτών. Yπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) κεφάλαια ύψους 135,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 74 δισ. ευρώ προέρχονται από απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τον Ιούνιο η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε, καθώς τον Μάιο είχε διακοπεί μέχρι να λάβουν την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ οι Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Τελικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA διαμορφώθηκε στα 61,94 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 124, 08 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr