Στόχος είναι να ελαφρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός του ρεύματος από τις πάμπολλες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, θέμα ωστόσο για το οποίο απαιτείται να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα, κάτι που δεν ισχύει για τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ.
Σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον φυσικά συμφωνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία (π.χ. το υπ. Πολιτισμού για το τέλος ΕΡΤ) είναι οι παραπάνω αλλαγές να έχουν «κλειδώσει» το αργότερο ως το φθινόπωρο, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Στα παραπάνω μαζί με παρεμβάσεις στην αγορά των ΑΠΕ, αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα ενεργειακά, Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Φαίνεται, ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο για το τέλος ΑΠΕ.
Προς αύξηση του τέλους ΑΠΕ
Το ενδεχόμενο αύξησής του βρίσκεται στο τραπέζι, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της συνεχώς αυξανόμενης «τρύπας» του λογαριασμού ΑΠΕ (290 εκ. ευρώ, τέλος Ιουνίου) που τηρεί ο λειτουργός της αγοράς, ΛΑΓΗΕ, με συνέπεια οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους πράσινους παραγωγούς να φτάνουν τους 3 και 4 μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο ο ΛΑΓΗΕ θα ενισχυθεί με δάνειο 140 εκ. ευρώ που θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Πιο μόνιμα ωστόσο μέτρα για να συγκρατηθεί το πράσινο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την αγορά, θα είναι οι δραστικές αλλαγές στο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, καθώς και η ενίσχυσή του από το 2013 με τα έσοδα που θα έχει το κράτος από τις δημοπρασίες ρύπων που παύουν να είναι δωρεάν.
Το α' πακέτο μέτρων για την ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς θα ανακοινωθεί ως το τέλος Ιουλίου, του μηνός, ενώ από το φθινόπωρο, θα υπάρξει ένα β’ πακέτο μέτρων με θεσμικές παρεμβάσεις για διόρθωση των στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν το χώρο. «Κοιτάμε να ισορροπήσουμε την αγορά για να αποφύγουμε αυξήσεις στα τιμολόγια», είπε ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει, χρειάζονται παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και δυσάρεστες».
Γενναίες ανατροπές στο μοντέλο των ΑΠΕ
Ανατροπές εξετάζονται στο σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και μείωση στις "ταρίφες" που εισπράττουν οι παραγωγοί φωτοβολταικών, αιολικών και κάθε είδους πράσινης τεχνολογίας, όχι μόνο για τα μελλοντικά έργα αλλά και για τα υφιστάμενα.
«Δεν υπάρχουν ταμπού, όλα είναι πάνω στο τραπέζι, και για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ», είπε χθες ο κ. Παπαγεωργίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο στόχαστρο των αλλαγών που μελετώνται για την αγορά των ΑΠΕ έχουν μπει και οι ταρίφες που απολαμβάνουν ακόμη και υφιστάμενα έργα, προσθέτοντας ωστόσο ότι πριν τις αλλαγές θα προηγηθεί διάλογος. Σχετική μάλιστα συνάντηση με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ θα υπάρξει την προσεχή εβδομάδα.
Δεδομένου ωστόσο ότι η αναδρομική παρέμβαση στις ταρίφες των παραγωγών ΑΠΕ δύσκολα μπορεί να "σταθεί" σε νομικό επίπεδο, αφού θα θεωρηθεί αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης εκ μέρους του Δημοσίου (σσ: τα συμβόλαια είναι για 25 χρόνια σε προκαθορισμένες ταρίφες), στο τραπέζι εξετάζονται τα πάντα, όπως για παράδειγμα το "ισπανικό μοντέλο" :
Έχοντας να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα ρευστότητας με την Ελλάδα, η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην πωλούμενη ποσότητα ενέργειας στο σύστημα από τους παραγωγούς ΑΠΕ, με την επιβολή ενός πλαφόν. Μέτρο, που προφανώς και έπληξε την τσέπη των παραγωγών, αποτέλεσε ωστόσο μονόδρομο για να κλείσει η πράσινη "τρύπα" της ισπανικής αγοράς. Πάντως οι ελληνικές ταρίφες βρίσκονται πάντως εδω και καιρό στο στόχαστρο και της τρόικας με το σκεπτικό πως "δεν μπορεί μια χώρα με ηλιοφάνεια πολύ μεγαλύτερη από της Γερμανίας να έχει πολλαπλάσιες ταρίφες που δίνουν αποδόσεις 25%-30%, έναντι 8%-12% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr