Αν ο μέσος όρος του όγκου συναλλαγών από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται στα 50,2 εκατ. ευρώ, οι συνεδριάσεις από την περασμένη Δευτέρα, με τους όγκους κάτω των 20 εκατ. ευρώ και με αποκορύφωμα τα 13,4 εκατ. ευρώ χθες που ήταν και ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς, χαλούν τα στατιστικά δεδομένα. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και πολύ περισσότερο η απουσία φρέσκου χρήματος αποτελεί την αρρώστια της χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, τις τελευταίες μέρες τα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού έχουν πάρει το μήνυμα για καμία πράξη στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας. Οι τιμές των CDS παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα και σχεδόν δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, οι συναλλαγές στην αγορά των ομολόγων παραμένουν απονεκρωμένες και το Χ.Α. βουλιάζει, δίδοντας την αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία και οι αγορές της πάσχουν από ανίατη ασθένεια. Ο λόγος που οι ξένοι επιδεικτικά δεν ασχολούνται με καμία απολύτως πράξη στο Χ.Α. είναι ότι περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής εκ μέρους της κυβέρνησης. Αν και υπάρχει ικανοποίηση για την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στην Ελλάδα από την άλλη περιμένουν να δουν έργο.
Για παράδειγμα, όπως τονίζουν διαχειριστές σε μεγάλο επενδυτικό οίκο του Λονδίνου με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα μέχρι προσφάτως, η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με το οικονμικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά έδειξε -κατά την άποψή τους- περίτρανα ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ενόψει των επαφών με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση για «διπλωματικούς» λόγους κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και θα τα ξεδιπλώσει όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναμένεται να τεθούν φορολογικά και αναπτυξιακά ζητήματα στην τρόικα και αναλόγως με την πορεία των διαπραγματεύσεων θα καθορίζεται και η τάση. Μάλιστα, κάνουν λόγο για άλλη μία εβδομάδα ομηρία της οικονομίας και των επενδυτών.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιοι παραμένουν στη θέση τους για ένα τραπεζικό deal άμεσα, το οποίο θα στρέψει τα βλέμματα των αγορών και θα παρακινήσει τα ισχυρά χαρτοφυλάκια να... διακόψουν τις διακοπές τους και να ασχοληθούν με το Χ.Α. Ένα τραπεζικό deal θα δημιουργήσει νέα αφετηρία για την αγορά, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, δηλαδή πολύ κοντρά στη ζώνη των 600 μονάδων. Πρόκειται για επίπεδα που αν διασπαστούν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Μία τέτοιου τύπου επιχειρηματική συμφωνία θα τραβήξει τις μετοχές προς τα πάνω με τις αποδόσεις για πολλές μετοχές, λοπως για παράδειγμα αυτές που παρακολουθεί η Εθνική Χρηματιστηριακή να αγγίζουν πιθανώς και το 260% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές, θα δημιουργούσε αφενός καλύτερες συνθήκες για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και αφετέρου καλύτερες τιμές για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.
Citi
Την ίδια ώρα εβλήθη χθες η ψυχολογία της αγοράς, τόσο από τις προβλέψεις της Citigroup για την Ελλάδα, όσο και από τις εκτιμήσεις Ρουμπινί περί διάλυσης της ευρωζώνης το 2013.
Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την Ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυσή της "Global Economic Outlook and Strategy" που υπογράφει ο chief economist του Αμερικάνικου οίκου κ. Γουιλέμ Μπούιτερ.
Η πραγματική οικονομία θα υποχωρήσει 7,5% φέτος, αλλά και 10,1% το 2013 με την ανεργία από το 23,6% φέτος να εκτινάσσεται στο 29% στο επόμενο έτος, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup.
"Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο θα αυξηθούν, καθώς ο κίνδυνος να χρειαστούν διάσωση τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, αυξάνονται", σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.
Σύμφωνα με τη Citigroup, απαιτούνται τρεις εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η Χώρα μας μέλος της ΟΝΕ. "Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την θεσμική και πολιτική της κατάσταση, να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ακόμα και αν η τρόικα κάνει μερικές παραχωρήσεις". Επιπλέον, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα χρειαστεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη πορεία.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr