Ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014, αναμένεται να επιδώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα στις 10 το πρωί, στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Στο συγκεκριμένο προσχέδιο δεν θα υπάρχει ανάλυση «κωδικό προς κωδικό» των προς περικοπή δαπανών, αλλά θα αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.», όπως σημείωνε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Με βάση την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει, έως και στο «παρά πέντε» της άφιξης -την επόμενη εβδομάδα- της τρόικας στην Αθήνα, την προσπάθεια να συμπληρώσει το «πακέτο» των μέτρων με τα περίπου 4- 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία υπολείπονταν έως σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας, που θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών- Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)-, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, θα παρουσιάσει δύο σενάρια για την υλοποίηση των 11,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο, θα προβλέπει την εφαρμογή τους στη διετία 2013- 2014 (σύμφωνα και με το Μνημόνιο), ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016). Η κυβέρνηση θα επιζητήσει την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων σε μια τετραετία, αλλά, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρουσιάσει στην τρόικα ολοκληρωμένο και το πρώτο σενάριο.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να δώσει μάχη, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις τόσο για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εφέτος, για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου. Κατά τον ίδιο, επίσης, δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», συμπλήρωσε με νόημα ο συγκεκριμένος παράγοντας.
Το επιχείρημα της μεγαλύτερης των αρχικών εκτιμήσεων ύφεσης, προσπάθησε, εκ νέου χθες, να ακυρώσει η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι η περαιτέρω συρρίκνωση των «προβληματικών» οικονομιών- όπως η Ελλάδα και η Ισπανία- είναι «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη». Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα για το τρέχον έτος ζήτησε και η ΕΚΤ στο τελευταίο Eurogroup, συναντώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Οι εν λόγω πιέσεις αναμένεται, πάντως, να ενταθούν, μετά από την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα στην ελληνική οικονομία δεν θα επιτευχθεί εφέτος, προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει απόκλιση της τάξης του 1 με 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου να αποφευχθούν ταμειακά προβλήματα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας», για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr