Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρκετά κεφάλαια ώστε να αγοράσει δικαιώματα μετοχών ύψους 700 δις. δολαρίων, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΟΣΑ.
«Αν γίνει αυτό, θα γινόμουν πιο αισιόδοξος για την Ευρώπη», τόνισε από το Σίδνεϊ ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Adrian Blundell-Wignall, υποστηρίζοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν ήταν κρίση κρατικού χρέους αλλά μια τραπεζική κρίση –και συγκεκριμένα κρίση εγγυήσεων.
«Δεν χρειάζεται να δοθεί στον ESM τραπεζική άδεια, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει η ΕΤΕπ», υπογράμμισε.
Κατά τον ίδιο, η μέχρι στιγμής προσέγγιση της Ευρώπης ήταν «ένας θάνατος με 1000 πληγές», όπου η ώθηση της περαιτέρω λιτότητας λίγα έκανε για να βοηθήσει τις τράπεζες της Ευρώπης, ενώ αντιθέτως εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη με το να «δημιουργεί αρνητικούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».
Ο κ. Blundell-Wignall, δήλωσε επίσης πως το πρόγραμμα TARP στο πλαίσιο του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση παρέχει ενέσεις κεφαλαίων στις προβληματικές τράπεζες από τα τέλη του 2008, δίνει ένα μοντέλο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Κατά τον ίδιο, οι κανονισμοί έχουν κάνει την Ευρώπη ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια τραπεζική κρίση. «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είχε πάντα πολύ χαμηλά κεφάλαια ως αποτέλεσμα του κανονισμού του ελάχιστου κοινού παρονομαστή που προέκυψε από τη συμφωνία της Βασιλείας».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε πως η φυγή καταθέσεων από τη χώρα έχει δημιουργήσει τεράστιες ενδοχώριες εκθέσεις στην Ευρώπη, καθώς Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία παρείχαν στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας κεφάλαια μέσω της ΕΚΤ για να συνεχίσει ο δανεισμός προς τις τράπεζές της.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Blundell-Wignall, υπό αυτές τις συνθήκες, αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική λόγω των απωλειών που θα δημιουργούσε στις δανείστριες χώρες.
Πιέσεις προς την ΕΚΤ και από το ΔΝΤ
Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρώπης τόνιζουν και αξιωματούχοι του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρντ τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον πως η Ισπανία και η Ιταλία πρέπει να διατηρήσουν πάση θυσία την επαφή τους με τις αγορές καθώς εάν σταματήσουν να δανείζονται με βιώσιμα επιτόκια θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Στο σημείο αυτό εστίασε στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που όπως είπε πρέπει να είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ισπανία και την Ιταλία να σταθεροποιηθούν.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ Χοζέ Βινιάλς τόνισε από την πλευρά του πως θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική δράση για να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και να αντιμετωπισθεί η επιδείνωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.
Ο ίδιος χαιρέτισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τόνισε πως οι βιώσιμες τράπεζες θα πρέπει να στηριχθούν μέσω ανακεφαλαιοποιησης και αναδιάρθρωσης, κάτι στο οποίο μπορεί να συμβάλει και ο ESM και θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο Βινιάλς επεσήμανε πως η παροχή φθηνού τριετούς δανεισμού με τα προγράμματα (LTRO) της ΕΚΤ έδωσε χρόνο στα κράτη της ζώνης του ευρώ, αλλά ο χρόνος αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Κάρλο Κοτταρέλι τόνισε πως σε παγκόσμιο επίπεδο η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των ανεπτυγμένων οικονομιών να υποχωρούν περίπου κατά 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και σχεδόν κατά 1% του ΑΕΠ το 2013.
Ο Κοτταρέλι προειδοποίησε πως η επικέντρωση στους ονομαστικούς στόχους για το έλλειμμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική λιτότητα εάν αποδυναμωθεί η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες. Πάντως, καθησύχασε λέγοντας πως Γερμανία και Ιταλία είναι σε διαρθρωτική βάση κοντά σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κάτι που είναι σημαντικό καθώς στο μέλλον η δημοσιονομική εξυγίανση θα έχει μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη των δύο χωρών.
Το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι παρά τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη τα spread παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κάτι που απέδωσε στην «συνολική αμφισβήτηση» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ερωτηθείς για το εάν η αγορά κρατικούς χρέους από την ΕΚΤ θα μπορούσε να εξομαλύνει τις συνθήκες, τόνισε πως αυτή είναι μια εναλλακτική, και πως ένας άλλος πρόσφορος τρόπος θα ήταν η έκδοση ευρωομολόγου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr