Δύσκολη αποδεικνύεται και στην πράξη η εξίσωση μείωσης των δαπανών κατά 11,7 δισ. ευρώ χωρίς να κοπεί ούτε ευρώ από τους μισθούς και τις συντάξεις, με την κυβέρνηση να έχει στην ουσία μία μόλις ημέρα στη διάθεση της ώστε να κλείσει το πακέτο που θα παρουσιάσει στην Τρόικα.
Μετά από τον χθεσινό Μαραθώνιο συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ήρθε να προστεθεί και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο βρίσκοντας την τρύπα των 2 δισ. ευρώ στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ανέβασε τον "αριθμό" της εξοικονόμησης στα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και το πακετο των 3 δισ. ευρώ από το Μάρτιο. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης "κατάφεραν" να συγκεντρώσουν περικοπές μόλις 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης, το πακέτο των περικοπών την επόμενη διετία προφανώς και θα ανέβει κατά τη διάρκεια, καθώς η ύφεση έχει σχεδόν τινάξει στον αέρα έσοδα από τη φορολογία και τις εισφορές.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ταμείου για το έλλειμμα τρέχοντος έτους, αναθεωρείται κατά 0,2% προς τα πάνω και ανέρχεται πλέον στο 7% του ΑΕΠ και στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2013, με μεγαλή πιθανότητα περαιτέρω αναθεώρησης. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης 1% του ΑΕΠ κάτι, που φωτογραφίζει ακριβώς τη νέα τρύπα των 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το χρέος προβλέπεται να συνεχίζει την ανοδική του πορεία και να διαμορφώνεται στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και στο 171% το 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί πρέπει να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για τις περικοπές των δαπανών στις οποίες προτίθενται να προβούν, με κάποιους πάντως να αντιδρούν παρασκηνιακά για τις πιέσεις που δέχονται για σημαντικές περικοπές. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς προτάσεις, θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση των κρατικών δαπανών και να δοθεί η έγκριση της τρόικας στην επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό έμφαση πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο και τη μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.
Στο δια ταύτα πάντως, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υιοθετεί τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στις οποίες περιλαμβάνεται μείωση των συντάξεων από 2.400 ευρώ και πάνω, μείωση στις αποδοχές ανώτατων διοικητικών στελεχών, και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.
Ακόμα, εξετάζεται η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων ή ακόμα και η κατάργηση αρκετών εξ αυτών. Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να προκύψει εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει προτείνει να συγκεντρωθούν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίνεται στο 20% των πολιτών που ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό.
Μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση καλείται να έχει ετοιμάσει με ακρίβεια τη λίστα των περικοπών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με λεπτομέρειες τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν ήδη επεξεργαστεί και πολλά από αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr