Νέες μειώσεις συντάξεων για τους δικαιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων μελετά το υπουργείο Εργασίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται το
σενάριο επιβολής πλαφόν στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων στο πλαίσιο τηςεξεύρεσης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του ΚΕΠΕ η οποία θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπειτο σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ετησίως.
Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ ενώστην περίπτωση συνόλου κύριας και επικουρικής στις 3.680 ευρώ.
Η επιβολή πλαφόν αναμένεται να επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των λεγόμενωνευγενών ταμείων όπου το σύνολο συντάξεων ακόμη και μετά τις μειώσεις ξεπερνάτις 2.400. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της παλιάς Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, Ανώτεροι Δικαστικοί και Ανώτεροι Αξιωματικοί.
Εκτός από τις συντάξεις, η κυβέρνηση μελετά και τον «εξορθολογισμό» τωνεφάπαξ που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση που θα έπρεπε ήδη να έχειεκπληρωθεί.
Προκειμένου να αποφύγουν νέα μείωση στα εφάπαξ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουνπροτείνει να αποδίδεται στο ΤΠΔΥ το 50% του ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων του Δημοσίουκαι το 2% της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ προϋπόθεση για την καταβολή εφάπαξ θαείναι η συμπλήρωση 25 ετών προϋπηρεσίας.
Για 12- 24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξιούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνολο τωνεισφορών για 6- 12 χρόνια, έντοκα το 70% των εισφορών και για υπηρεσία που δεν θα ξεπερνά τα 6 χρόνια δεν θα προβλέπεται εφάπαξ.
Προϋπόθεση για την εξυγίανση του ταμείου είναι και η απόδοση 1,2 δισ. ευρώαπό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τοπροεδρείο της ΑΔΕΔΥ με αντικείμενο συζήτησης τα εφάπαξ του Δημοσίου.
Και άλλο «ψαλίδι»θέλει το οικονομικό επιτελείο
Για τις περικοπές στις δαπάνες έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-Μείωση μισθών σε ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου ή επιβολής πλαφόν
-Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, ανεργίας, πολυτεκνικά, ενοικίου, στεγαστικού δανείου κτλ.)
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», προαναγγέλλει περικοπές σε 20 κωδικούς της γενικής κυβέρνησης για να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια.
«Έχουν εντοπιστεί είκοσι συγκεκριμένοι κωδικοί ελαστικής δημόσιας δαπάνης, ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα όπου θα περικοπούν τα κονδύλια κατά 10-20%» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κυρίως, όπως λέει, αφορούν μισθώματα, μεταφορές, έξοδα μετακίνησης, επιχορηγήσεις και προμήθειες του Δημοσίου.
Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, τονίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα νέων πρόσθετων μέτρων για το 2012 αν και αναγνωρίζει ότι «οι αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μεγάλες».
Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σε αυτό το θέμα με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους». Υπογραμμίζει πάντως πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η χώρα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής τέτοια που θα επιτρέψουν στη συνέχεια να υπάρξει ένα καινούργιο ξεκίνημα , από το οποίο τελικώς κερδισμένοι θα βγουν οι ίδιοι οι πολίτες και κυρίως οι ασθενέστεροι».
Παράλληλα, επισημαίνει πως «δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη σύγκρουση με όσους αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις» τονίζοντας πως «αν δεν είμαστε αποφασιστικοί θα τρέξει και εναντίον της κυβέρνησης».
Αλ. Βέλμαχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr