Αυτός ήταν και ο λόγος που ο δείκτης γύρισε στα όρια των 600 μονάδων και πλέον απειλούνται κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, με τους ξένους θεσμικούς να απέχουν και του λιγοστούς Έλληνες που ασχολούνται με το... «σπορ» να γίνονται όλο και λιγότεροι. Δεδομένου ότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και από το ίδιο το οικονομικό επιτελείο και μάλιστα με την πρόταση αντί τιμήματος να αγοράζονται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τους επίδοξους αγοραστές των «ασημικών», η αγορά αντέδρασε άσχημα κι απ' ό,μτι φαίνεται, σύμφωνα με τους χρηματιστές, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, ο γενικός δείκτης κινδυνεύει να βρεθεί στα προ εκλογών του Μαίου επίπεδα, δηλαδή να διασπαστούν προς τα κάτω και οι 500 μονάδες.
Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πάντως, ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας παραμένει ιδιαίτερα ρεαλιστής και εγκρατής σε δηλώσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη διαφωνία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου ως προς το ότι δεν έθεσε ζήτημα επμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup, αλλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και ευρωβουλευτές τέχθηκαν με τη θέση Στουρνάρα. Σημειωτέον πάντως, υποστηρίζουν χρηματιστές, ότι το τελευταίο πράγμα που περιμένει η αγορά είναι να διασπαστεί ο κυβερνητικός σχηματισμός που στηρίζει τη κυβέρνηση Σαμαρά. Θα ήταν ότι χειρότερο για την αγορά και την οικονομία, υποστηρίζουν οι ίδιοι.
Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο πάντως, αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας έχει δύο πράγματα στο μυαλό του. Το πρώτο είναι ότι για να γίνουν αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για να προετοιμαστεί η κοινωνία και να κατευνασθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών, και το δεύτερο ότι θα επιδιωχθεί βελτίωση των αποτιμήσεων με κάθε τρόπο, όπως το να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά με ένα τραπεζικό deal.
Στα καλά νέα πάντως, περιλαμβάνονται πληροφορίες, που αν και δεν επιβεβαιώνονται, θέλουν τη διοίκηση της Εθνικής να πλησιάζει ξένους θεσμικούς προκειμένου να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου μαμούθ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, «το κλίμα διεθνώς είναι αρνητικό για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο Εurogroup. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και η παράταση των στόχων μετατίθεται για αργότερα αφού οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν απόκλιση 3 δισ. ευρώ από το στόχο λόγω απόκλισης στα έσοδα και υπέρβασης των δαπανών για υγεία και ασφάλιση, αν και ως τώρα το έλλειμμα συγκρατείται με 'αλχημείες'. Η κυβέρνηση θα εστιάσει στον ονομαστικό στόχο του ελλείμματος (14,9 δις ευρώ) αφού ο στόχος ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,7%) δεν είναι εφικτός λόγω μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ. Επίσης πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα (κάτι που μάλλον θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Ιουλίου) μπορεί να δημιουργήσει ασφυξία στα δημόσια ταμεία, που σημαίνει ότι οριακά θα πληρωθούν τα ομόλογα του Αυγούστου, με τη συμβολή εκδόσεων εντόκων γραμματίων που ανεβάζουν όμως τους συνολικούς τόκους για τη χώρα. Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές και στην πλειοψηφία τους απέχουν από την ελληνική αγορά τη στιγμή που οι δείκτες συγκρατούνται από εγχώριους 'παίκτες'. Σαν αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αναμένουμε ανοδικές κινήσεις με πολύ μεγάλη διάρκεια στην ελληνική αγορά προτού πειστούν οι ξένοι θεσμικοί να επιστρέψουν μαζικά στην ελληνική αγορά».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr