Να τετραγωνίσει τον κύκλο της κατάρρευσης των δημόσιων εσόδων και της τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς προσπαθεί το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, με τον υφυπουργό, κ. Γ. Μαυραγάνη να έχει ήδη μπει στη διαδικασία της αναγγελίας των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης.
Στόχος είναι το Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το περιουσιολόγιο και ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.
Οι αλλαγές στο εισόδημα όσο και στο περιουσιολόγιο και στον Κώδικα φορολογίας εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2013 με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει τα εξής:
- Αύξηση του αφρολογήτου ορίου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται η μείωση των φορολογικών κλιμακίων από εννέα σε πέντε
- Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για ανάπηρους και έχοντες τέκνα
- Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αγκάθι αναμένεται να αποδειχθεί η προαναγγελία για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συνεπεία της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει την κτηματαγορά σε καθίζηση. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να είχε προωθηθεί με βάση το Μνημόνιο, με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος τακτικής αυτόματης ετήσιας αναπροσαρμογής με στόχο την εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.
Άλλο ένα αγκάθι είναι το τέλος ηλεκτροδότησης, με τον κ. Μαυραγάννης να αναγγέλει ότι θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, έστω κι αν αυτές επεκταθούν μέσα στο επόμενο έτος εξαιτίας της καθυστέρησης της αποστολής των σχετικών ειδοποιητηρίων.
Τρίτο αγκάθι που θα πρέπει να δοθεί άμεσα μία λύση είναι η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Για την αντιστάθμιση της επιβάρυνσης, που θα επελθει στα νοικοκυριά από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί σχετικό επίδομα με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει την επιβάρυνση των φορολογουμένων και «εξασφαλίσει» κατά το δυνατόν τις εισπράξεις του δημοσίου εξετάζει την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από επτά έως δέκα δόσεις.
Βασικό κριτήριο για τον αριθμό των δόσεων θα αποτελέσει το οικογενειακό εισόδημα, καθώς εάν αυτό ανέρχεται μέχρι τις 50.000 ευρώ, οι δόσεις θα είναι δέκα, από 50.000 έως 80.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι επτά και για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ οι δόσεις θα παραμείνουν τρείς, όσες και σήμερα.
Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος για τμηματική καταβολή των φόρων, μετα την προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης θα πρέπει να καταβληθεί και το ληξιπρόθεσμο ποσό για να γίνει δεκτό το αίτημα των περισσότερων δόσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr