«Η αγορά ξαναγυρίζει στο προεκλογικό σκηνικό με διαφορετική αφετηρία αυτή τη φορά. Την έλλειψη οικονομικού επιτελείου και υπουργού Οικονομικών». Την άποψη αυτή εκφράζει η αγορά με τον κ. Δ. Τζάνα να θεωρεί πως «η αποτίμηση της πραγματικότητας, έτσι όπως εκφράζεται από το σχηματισμό κυβέρνησης και τις ελλείψεις στο οικονομικό επιτελείο, ξεκίνησε από χθες και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί και σήμερα, αν η κυβέρνηση δεν ελλιχθεί άμεσα να καλύψει τη θέση με ένα πεπειραμένο στέλεχος», σημειώνει ο χρηματιστής. Η αγορά πλέον, σύμφωνα με άλλους παράγοντες του Χ.Α. βάλλεται από παντού και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, σημειώνουν οι χρηματιστές, εκτιμώντας ότι εκεί που πήγε να διαμορφωθεί μία τάση φυγής προς το καλύτερο, οι λάθος εντυπώσεις και η κακή εικόνα που περνάει η χώρα μας ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων αποτυπώνονται στο Χ.Α. Τα άσχημα νέα όμως, δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό. Η Ισπανία ζήτησε και επισήμως βοήθεια για τη χορήγηση ποσού μεταξύ 60 - 100 δισ. ευρώ, ενώ η Κύπρος λέγεται ότι υποχρεώθηκε να καταφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας για την χορήγηση δανείου, είτε από τη Ρωσία, είτε από την Κίνα. Παρά ταύτα, η Μεγαλόνησος αργά χθες το απόγευμα ζήτησε από την Κομισιόν να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Το αποτέλεσμα για την αγορά ήταν να απωλέσει τις 600 μονάδες τις οποίες διατηρούσε από τις 13 Ιουνίου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, οι τράπεζες να υποστούν καταβαράθρωση των αποτιμήσεών τους, με την ΕΤΕ να επιστρέφει από την δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, στην τέταρτη, πίσω από την Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τα ΕΛΠΕ. Η πτώση για τις τράπεζες ανήλθε σε 13,8% και για τον 20άρη στο σύνολό του πάνω από 8%. Που σημαίνει ότι η κίνηση που είχε βγει στα μη τραπεζικά χαρτιά και τις ΔΕΚΟ τις προηγούμενες εβδομάδες, μάλλον πήγε στράφι.
Ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο ότι δανειστές δεν έχουν αξιόπιστο συνομιλητή από την ελληνική πλευρά και κυρίως τον άνθρωπο εκείνο που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις. Η εντύπωση των ξένων διαχειριστών, υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως αναφέρουν χρηματιστές που συνομιλούν μαζί τους καθημερινά, είναι ότι στην ουσία έχουν στα χέρια τους ένα κείμενο για το πως θα τροποποιηθεί το μνημόνιο και τίποτα ως προς την χάραξη πολιτικής για την απεμπλοκή της χώρας από την κρίση με προώθηση γενναίων μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με την αγορά που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε εναντίον της χώρας μας και πάλι.
Σημειωτέον, ότι χθες (-6,8%) ήταν η μεγαλύτερη πτώση για το Χ.Α. μέσα στο 2012 και η μεγαλύτερη εδώ κι επτά μήνες, λίγο πριν από την ορκομωσία της κυβέρνησης Παπαδήμου...
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μ. Χατζηδάκης «αν και οι ταλαντωτές προσεγγίζουν μετά από αρκετους μήνες υπερτιμημένες ζώνες τιμών είναι πιθανό η διόρθωση που θα ακολουθήσει και θα έχει χαρακτήρα αποφορτισης της έντονης ανοδικής κλίσης να έχει την κλασσική μορφή επιβεβαίωσης του σήματος του κινητού μέσου των 30 ημέρων ο οποίος κινείται στην εκθετική και την απλή εκδοχή του στην περιοχή των 540 - 565 μονάδων με ελαφρώς ανερχόμενη πορεία. Το εν λόγω επίπεδο είναι και βασικό σημείο στήριξης για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η διατήρηση του Γενικού είκτη πάνω από τις 550 - 565 μονάδες θα διατηρεί τα σήματα αγορών σε ισχύ τόσο από τον τεχνικό δείκτη MACD όσο και από τον κινητό μέσο των 30 ημερών.
Οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η σταθεροποιήση τους σε επίπεδα μεταξύ 60 και 100 εκ. ευρώ δικαιολογούν την επέκταση της κίνησης προς τα επίπεδα των 680 μονάδων. Συμπερασματικά η πρώτη φάση της διόρθωσης εκτιμούμε ότι έχει ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Παρασκευής και το γεγονός των περιορισμένων όγκων που διαπιστώνεται αφήνει κάποιες ενδείξεις ήπιας κατοχύρωσης κερδών. Θα αναθεωρούσαμε αυτή την άποψη μόνο σε μια «άτακτη» υποχώρηση κάτω από τις ζώνες των κινητών μέσων ειδικά εφόσον αυτές σημειωθούν με αυξημένο τζίρο», καταλήγει ο αναλυτής.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr