Το βάρος μάλιστα απ’ ότι φαίνεται θα πέσει στις πλάτες του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, γνωστού από τη θητεία του στη ΔΕΠΑ (2006-2009), που έχει αποφασιστεί να έχει την αρμοδιότητα της ενέργειας, με το πιθανότερο καίριοι τομείς όπως ο ηλεκτρισμός να αποτελέσουν συναρμοδιότητα με τον κ. Λιβιεράτο.
Το πρώτο θέμα αφορά την παραπαίουσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού. Μπορεί τα δάνεια από το Παρακαταθηκών να μπήκαν στα ταμεία της ΔΕΗ (130 εκ. ευρώ) και της ΔΕΠΑ (100 εκ. ευρώ), ωστόσο πέραν του γεγονότος ότι εκκρεμεί ακόμη η εκταμίευση του 3ου δανείου προς το ΛΑΓΗΕ, πληροφορίες φέρουν τη Κομισιόν να έχει θέσει θέμα κατά πόσον οι χορηγήσεις αυτές είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία, ώστε να μην θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις.
Τα δάνεια από ΤΠΔ και οι επιφυλάξεις της Κομισιόν
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, μπροστά στο φόβο ενός μπλακ- άουτ προεκλογικά, έσπευσε να δώσει το «οκέυ» στην εκταμίευση των δύο δανείων από το ΤΠΔ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Τώρα η τελευταία για να δώσει την τελική της έγκριση φέρεται να ζητά σε επιστολή της περισσότερες εξηγήσεις για τα ποσά, τους όρους, τις πιθανές προκαταβολές, και τις διασφαλίσεις ότι τα δάνεια θα διατεθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα διοχετευθούν σε άλλες επενδύσεις, θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα ο νέος υπουργός.
Αλλά ακόμη και θετικά να κλείσει το θέμα, να δώσουν δηλαδή οι Βρυξέλλες τις ευλογίες τους, τα δάνεια δεν αποτελούν παρά ασπιρίνες στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, αφού αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν λάβει διαρθρωτικά μέτρα σαν αυτά που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ (βλέπε μελέτη PWC), από το Σεπτέμβριο και μετά θα ψάχνουμε για νέα δάνεια.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Τα δύο επόμενα θέματα που σχετίζονται άμεσα με το πρώτο, και θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εντός του 2012, και η αλλαγής το σημερινό καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Ήδη από το Μάιο η τρόικα είχε θέσει δεσμευτικούς όρους για να εγκρίνει το δάνειο (ενιαίο τότε προς το ΛΑΓΗΕ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Ποιοι ήταν αυτοί ; Καταρχήν η αύξηση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση, αφού η τρόικα έχοντας μελετήσει το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς είχε καταλήξει ότι η μείωση της ρευστότητας δεν είναι συγκυριακή αλλά δομική, και συνδέεται με το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου δεν ήταν αρκετές. Από την αύξηση του 13%, μόνο ένα ποσοστό 1% αφορούσε σε αύξηση της ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο κάλυψε τέλη και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Συνεπώς μια αύξηση της τάξης του 5% από τον Ιούλιο θα έδινε ανάσα στην αγορά, εισηγούνταν το Μάιο η τρόικα. Εκτιμάται ότι το θέμα θα τεθεί ξανά και πολύ σύντομα μάλιστα από την τρόικα προς τον κ. Λιβιεράτο, και για ένα επιπλέον λόγο : τη δραστηριοποίηση στην αγορά και άλλων προμηθευτών πέραν της ΔΕΗ, αφού όπως έδειξε η τύχη των Energa, Hellas Power και Revma ENA, χωρίς τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος, πραγματική απελευθέρωση της αγοράς δεν γίνεται.
Οι ταρίφες των ΑΠΕ
Επόμενο θέμα, πάντα σχετικό με τη βιωσιμότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι οι ταρίφες των ΑΠΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν βάλει για τα καλά στο μάτι τις ταρίφες των ΑΠΕ στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ειδικά στα φωτοβολταικά ότι δεν μπορεί σε μια χώρα με ηλιοφάνεια πολλαπλάσια αυτής της Γερμανίας, οι ταρίφες να είναι διπλάσιες, και οι αποδόσεις 25%-30% έναντι 8%-12% της τελευταίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από ιδέες, που περιλαμβάνουν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών φωτοβολταικών (το επικρατέστερο), και τη καθιέρωση πλαφόν στην πωλούμενη ενέργεια στο σύστημα, μέχρι το πιο ακραίο σενάριο που είναι ακόμη και «μαχαίρι» στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων.
Πώληση μονάδων, ιδιωτικοποιήσεις
Τέλος, το άλλο καυτό μέτωπο είναι αυτό των ιδιωτικοποίησεων. Εδώ και δύο μήνες από τα μέσα Απριλίου, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ έχουν μπει στον προεκλογικό πάγο.
Στην πιο προχωρημένη απ’ αυτές, το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, έχουν προκριθεί στη β’ φάση 14 από τους 17 «μνηστήρες», ωστόσο δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδο πριν από το καλοκαίρι. Όσο για τη ΔΕΗ, έχει παγώσει λόγω εκλογών η ανακοίνωση από την Κομισιόν για τις 4 λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να πωληθούν, η οποία και θα πρέπει να αναμένεται εντός του Μάιου. Τι στάση θα τηρήσει επ’ αυτού η κυβέρνηση Σαμαρά; Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο νέος υφυπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης είχε χαρακτηρίσει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ ως «έσχατο μέτρο, προτού αποκλειστούν άλλα, ισοδύναμα για την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr