Για πρόθεση της Ευρωζώνης να «χαλαρώσει» το ελληνικό πρόγραμμα μιλούν οι γερμανικοί Financial Times (FTD), οι οποίοι υποστηρίζoυν πως καθώς η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Αθήνα στο κοινό νόμισμα, οι παραχωρήσεις απέναντί της είναι πιθανές παρά το ότι ουσιαστικά το πρόγραμμα δεν έχει τηρηθεί.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ανεξαρτήτως της έκβασης των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις. «Αν κανείς θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο» υποστηρίζεται.
Με τον τρόπο αυτό, γράφει η εφημερίδα, οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεριά της Ελλάδας. Εν όψει των εκλογών, στις οποίες τα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «η προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις μπορεί να ενισχύσει την στήριξή τους στο λαό» σημειώνουν οι FTD.
Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει την επαναδιαβεβαίωση του προέδρου της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε την Τρίτη πως η Ευρώπη «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ θα τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Ωστόσο, υπογραμμίζεται κύκλοι της τρόικα θεωρούν δεδομένο πως η Αθήνα δεν έχει τηρήσει το μνημόνιο. «Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί» φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος -απηχώντας αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον οποίο η τρόικα θα διαπιστώσει με την επιστροφή της στην Αθήνα πως το μνημόνιο δεν έχει τηρηθεί.
Πίσω από τη στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αθήνας κρύβεται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως σημειώνουν οι FTD.
Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να συζητηθεί εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου.
Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. «Άλλοι υπολογίζουν σε μία συμφωνία, με συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών» καταλήγουν οι γερμανικοί Financial Times.
Σόιμπλε
Τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν, εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά, όπως υπογραμμίζει, τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.
Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει:
«Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».
Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.
«Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει ακόμα, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών (European Redumption Fund) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο «no bailout», σύμφωνα με το οποίο, όπως εξηγεί, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.
«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.
Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε, την Τετάρτη, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μία περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή», ενώ έκανε λόγο και για ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, εννοώντας κυρίως το Βερολίνο.
«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση [...] Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, επανέλαβε ότι η χώρα «πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Μεσοπρόθεσμα, ο κ. Μπαρόζο προτείνει τη «δημιουργία μηχανισμών στήριξης, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την συγκρότηση δημοσιονομικής ένωσης», με βάση είτε τα υπάρχοντα εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας , είτε αυτά που θα δημιουργηθούν, αναφερόμενος στο νομοθετικό πακέτο περί οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών μελών, επί του οποίου θα ψηφίσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές.
Πιθανό ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα εκτιμά η Die Zeit
Την ίδια η Die Zeit σε ανάλυση της εκτιμά ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι απαραίτητο για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με την ανάλυση, το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα φέρει τη χώρα σε βιώσιμη πορεία και ως εκ τούτου «ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα καταστεί αναγκαίο».
Σύμφωνα με την ανάλυση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 90%, ώστε να διασφαλιστεί η θέση της στην ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr