Οι εκροές στις μεσαίες και τις μικρότερες τράπεζες ανέρχονται στα 10-30 εκατ. ευρώ.
Ένας από τους τραπεζίτες είπε ότι οι αποσύρσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες την Τρίτη.
"Αυτό περιλαμβάνει απόσυρση καταθέσεων, εμβάσματα, επενδύσεις σε αμοιβαία, διαχείριση διαθεσίμων, γερμανικά Bunds, αμερικανικά ομόλογα και ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", είπε τραπεζίτης, που ζήτησε την ανωνυμία του.
Άλλος τραπεζίτης είπε ότι οι εκροές είναι διαχειρίσιμες και καλύπτονται από το ELA.
"Έχουμε σταθερή εκροή σε καθημερινή βάση, η οποία είναι διαχειρίσιμη και καλύπτεται άνετα από το ELA", δήλωσε ο τραπεζίτης.
Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, προετοιμάζει την ετήσια γενική συνέλευση της (για την τυπική έγκριση του απολογισμού του έργου της), σε ένα κλίμα βαρύ και κάτω από μία ατμόσφαιρα τεταμένη. Εν αναμονή των εκλογών, το αποταμιευτικό κοινό εκφράζει το άγχος του για την επόμενη ημέρα και για την πιθανότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, μέσα από συχνές επαφές στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Η τρέχουσα τάση περιλαμβάνει και καταθέτες που προχωρούν σε αναλήψεις ακόμη και των 3.000 ευρώ, ποσό, που υπολέιπεται σημαντικά του μέσου επιπέδου του ύψους ανάληψης που το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ.
Οι όποιες ανησυχίες δηλαδή, για τη διατήρηση ή όχι του ευρώ και για τη σταθερότητα της αγοράς, επηρεάζουν πλέον τον μικρό και το μέσο καταθέτη, αφού οι μεγάλοι καταθέτες «έχουν μεταναστεύσει» χρηματοοικονομικά εδώ και καιρό. Αυτό τον παράγοντα θέτουν ως πρώτου κινδύνου οι τραπεζίτες, που προσπαθούν να συγκρατήσουν φαινόμενα πανικού, επικαλούμενοι και θέματα ασφαλέιας (ειδικά μετά την αύξηση των κλοπών). Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, που επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν για τις τράπεζες ένα μαζικό κύμα φυγής κεφαλαίων.
Η σύνδεση των εκροών με την πολιτική αστάθεια είναι τόσο άμεση και αποτυπώνεται στην πορεία των καταθέσεων. Πρώτες ημέρες του Ιουνίου και υπάρχει μια έντονη ανησυχία από τους απλούς καταθέτες, μετά από έναν Μάϊο ιδιαίτερα δύσκολο (έφυγαν περί τα 3 δισ ευρώ) και μετά από ένα Απρίλιο, όπου είχαν αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, τον Απρίλιο ανεκόπη η εκροή καταθέσεων, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, επιχειρήσεων και τωννοικοκυριών ανήλθαν σε 165,95 δισ. ευρώ έναντι 165,35 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 140,2 δισ. ευρώ έναντι 139,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο. Συνολικά πάντως και χωρίς τα επίσημα στοιχεία του Μαίου, η εκροή καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα από τον Ιανουάριο του 2010 ανέρχεται σε 71,5 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr