Ήδη, οι αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών διαμορφώνονται κοντά στα 2 δισ. ευρώ με της ΕΤΕ κάτω από 1 δισ. ευρώ και κλείσιμο στο Χρηματιστήριο την Τρίτη κάτω και από το 1 ευρώ. Κατά τη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης των τραπεζών, μετά και τη βοήθεια των 18 δισ., θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βασικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας, της στρατηγικής και της επενδυτικής πολιτικής των τραπεζών:
Πρώτο και σημαντικότερο είναι ο παράγοντας συγχωνεύσεις. Δεν θα μπορεί δηλαδή η κάθε τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται να προχωρήσει σε μία συγχώνευση ερήμην του ΤΧΣ, το οποίο μπορεί άνετα να την μπλοκάρει με το βέτο του, αν κρίνει ότι δεν επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος και συνέργειες.
Δεύτερον, είναι ο παράγοντας κόστους. Εκεί, ανοίγονται θέματα που αγγίζουν και τις εργασιακές σχέσεις και την επέκταση ή διατήρηση του δικτύου ή και ολόκληρων θυγατρικών. Για παράδειγμα, θα ληφθούν αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας ( από κοινού ΤΧΣ και τράπεζες), για πιθανό αριθμό απολύσεων ή εθελουσίας εξόδου (υπάρχει τράπεζα στην οποία το 10% είναι έτοιμο για συνταξιόδότηση), για τυχόν κλείσιμο αριθμού καταστημάτων, για πώληση ή κλείσιμο συγκεκριμένων θυγατρικών, εντός και εκτός Ελλάδος.
Τρίτον, είναι ο παράγοντας διαχείρισης του ισολογισμού. Η πιθανή δημιουργία hoding, ο τρόπος και το ύψος εγγραφής προβλέψεων, η διαχείριση των επισφαλειών, οι οποίες θα μπουν στο μικροσκόπιο του Ταμείου, το οποίο προτίθεται να ξεσκονίσει κάθε απαίτηση από το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ακόμη και ανά...τραπεζικό κατάστημα. Ηδη, υπάρχει έτοιμη η μελέτη της Blackrock, αυστηρώς επικεντρωμένη στην ποιότητα χαρτοφυλακίου και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, η οποία όμως έχει λάβει υπόψιν της τα στοιχεία 30/6/2011, άρα....χρειάζεται επικαιροποίηση.
Αφετηρία για την εκπόνηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελούν και τα πρόσφατα business plans που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι και η μόνη ενήμερη για τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock και του συμβούλου της, Bains.
Είναι σαφές ότι το σημερινό βέτο του Ταμείου στις αποφάσεις των τραπεζών Εθνικής, Eurobank ,Alpha Bank και Πειραιώς, προβλέπεται λόγω ανακεφαλαιοποίησης, λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης δηλαδή των τραπεζών αυτών με κεφάλαια από το European Financial Stability Fund (EFSF), τα οποία τηρούνται με τη μορφή ομολόγων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας . Τα 18 δισ ευρώ αποτελούν μόνο μια προκαταβολή του συνόλου των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν συνολικά και τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 50 δισ ευρώ.
Ολα αυτά περί βέτο, ισχύουν βέβαια στην περίπτωση κατά την οποία, έστω ένα μίνιμουμ 10% ιδιωτών επενδυτών, συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο, βάσει των όρων του Προεδρικού Διατάγματος και της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα εκδοθούν αρχές φθινοπώρου. Αν το ποσοστό αυτό υπολείπεται του 10%, οι τράπεζες άμεσα κρατικοποιούνται και το ΤΧΣ αναλαμβάνει - πέραν της κάλυψης των αδιάθετων ποσοστών - την πλήρη διοίκηση, επιχειρώντας την πώληση των τραπεζών σε ιδιώτες επενδυτές, εντός μιας πενταετίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr