1) Από τις κείμενες διατάξεις
2) Από τον Κανονισμό της κάθε πολυκατοικίας.
Αν δεν υπάρχει Κανονισμός , προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας, κατόπιν αποφάσεως της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών ότι συμφωνούν με την εγκατάσταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Εφόσον η δραστηριότητα αυτή επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας, δεν απαιτείται η προσκόμιση της δήλωσης του διαχειριστή, ούτε απόφαση της γενικής συνελεύσεως των ιδιοκτητών.
Αυτό επισημαίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( Ε΄ Τμήμα, Πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ). Συμπεραίνεται επομένως ότι ο Κανονισμός είναι υπέρτερος των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.
Η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (2190/2006) εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή εταιρείας κατά της απόφασης της Νομαρχίας Αθηνών για ακύρωση άδειας εγκατάστασης εργαστηρίου επιμεταλλώσεως μικρών αντικειμένων στο ισόγειο πολυκατοικίας στα Πατήσια.
Ειδικότερα, η εταιρεία διατηρούσε εκεί επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας ειδών οικιακής χρήσης (μαχαιροπήρουνα).
Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων ήταν αντίθετοι με την εγκατάσταση του εργαστηρίου «λόγω δυσμενών επιπτώσεων από τη λειτουργία του»
( θόρυβος, αναθυμιάσεις και μείωση της αγοραίας αξίας των ιδιοκτησιών τους,εξαιτίας αυτού του λόγου).
Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως :
- Η επίμαχη δραστηριότητα επιτρέπεται στην περιοχή. Ο Κανονισμός της συγκεκριμένης πολυκατοικίας απαγορεύει τη δραστηριότητα αυτή στο υπόγειο, αλλά την επιτρέπει στο ισόγειο.
- Από δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων του εργαστηρίου, δεν προέκυψε θόρυβος μεγαλύτερος από τον συνήθη στην περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr