«Η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την κρίση στην Ευρωζώνη, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.
Τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της.
Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, έγραψε ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».
«Οι ηγέτες (των κρατών-μελών) της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι -ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες» υποστήριξε ο Ζέλικ.
«Στην Ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων δεν μοιάζει πιθανό να αρκέσουν και μόνο αυτές μιας 'ευρω-πίστωσης' θα αρκούν» δήλωσε.
Ο Ρ.Ζέλικ, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει την 30ή Ιουνίου, πρόσθεσε ότι «απέχει από το να είναι σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν την ατσαλένια θέληση για αυτό το βήμα».
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υφίσταται πιθανότητα οι τράπεζες της Ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αν και η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να αντιφάσκει με έγγραφο που δημοσιοποίησε η ίδια την Τετάρτη.
Η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί, υποστήριξε ο Ζέλικ.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
«Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά» έγραψε.
Μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ή με την έκδοση ομολόγων της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Ζέλικ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr