Χάος επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού εκτός από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, οι συναλλασσόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το... «χαλασμένο τηλέφωνο» ως προς τις αντοχές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Αν και η αγορά είχε κλείσει και οι συναλλαγές μιάς ακόμα πτωτικής συνεδρίασης είχαν ολοκληρωθεί την Τετάρτη, όταν ένα αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει διακόψει τη χρηματοδότηση δύο ελληνικών τραπεζών. Σα να μην έφτανε αυτό την ίδια στιγμή το CNBC στις ΗΠΑ μετέδιδε, επικαλούμενο δικές του πηγές στην Ελλάδα και με τη Wall σε πλήρη λειτουργία, ότι οι τράπεζες ποροκειμένου να περιορίσουν την αιμοραγία στις καταθέσεις θα θεσπίσουν ως ανώτατο όριο ανάληψης τα 50 ευρώ.
Η πληροφορία ήρθε στην Ελλάδα μέσω twitter, μήνημα το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες αναγνώστες, φτάνοντας μέχρι την ΕΚΤ, η οποία αναγκάστηκε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες λέγοντας ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το μετά είναι που τρομάζει, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αφού αν δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε από τις επόμενες εκλογές, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι δανειστές θα τραβήξουν το σωλήνα. Από την άλλη δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι οι πιέσεις από την ΕΚΤ, όπως και τα ήξεις αφίξεις του Ντράγκι ως προς το αν η χώρα μας θα βγει από το ευρώ, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στο εσωτερικό της χώρας, στρέφοντας τη κοινή γνώμη προς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Έως την επόμενη εβδομάδα θα χορηγηθεί τo ποσό των 18 δις ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε ο επικεφαλής του ταμείου την Τετάρτη. Η στήριξη αποτελεί προσωρινή λύση έως ότου οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.
"Η διαδικασία χορήγησης των κεφαλαίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου Παναγιώτης Θωμόπουλος στο Reuters.
"Τα κεφάλαια βρίσκονται εδώ, αλλά υπάρχουν διαδικασίες που περιλαμβάνουν πολλά μέρη - την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας, το EFSF - και οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν και αυτό απαιτεί χρόνο. Πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πλευρές", δήλωσε.
Το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα οριστικοποιηθεί μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ζημιά έχει γίνει. Και λόγω της παρατεταμένης απαξίωσης της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2009, η Morgan Stanley αποφάσισε να υποβαθμίσει τις μετοχές των ΟΤΕ και Εθνική σε κατώτερους δείκτες από τους βασικούς που βρίσκονταν αρχικά οι δύο μετοχές. Η τελευταία εξέλιξη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαίου, πυροδότησε εντολές πώλησης εκατομμυρίων τεμαχίων και στις δύο μετοχές. Απώλειες κατά 15,26% και ιστορικά χαμηλά για τον ΟΤΕ, στο 1,61 ευρώ με 3,9 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 13,48% για την Εθνική, στο χαμηλό του 1,22 ευρώ διακινώντας πάνω από 13 εκατ. τεμάχια.
«Η πρωτοφανής πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει οδηγήσει σε απαξίωση τις τιμές της πλειοψηφίας των μετοχών στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα την υποχώρηση του Γενικού δείκτη μέχρι και σε τιμές Φεβρουαρίου του 1990», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit AXEΠEY κ. Ν. Χριστοδούλου. «Η πρόσφατη πολιτική αστάθεια είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία καθώς συμπίπτει με κρίσιμα οικονομικά μεγέθη και με αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πιέζει τις αποτιμήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνει ο αναλυτής. Και προσθέτει: «Αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου (FTSE 20 και FTSE X.A.-X.AK. Τραπεζών βρίσκονται άλλωστε σε ιστορικά χαμηλά), μέχρι να βρει κάποιο αξιόπιστο σημείο στήριξης. Η πλειοψηφία των μετοχών δείχνει να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πάρα πολλά αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Η διαφαινόμενη αποχώρηση σημαντικών μετοχών (ETE, OTE) από το δείκτη MSCI Standard επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι τελευταίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις είναι ανησυχητικές για τη χώρα στο σύνολο τους και υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης. Παρά το ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τετράμηνο βρέθηκε εντός των στόχων μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν τα δημόσια έσοδα του προϋπολογισμού που ήταν ανησυχητικά ήδη στο τετράμηνο και αναμένεται να επηρεαστούν από την 'ακυβερνησία' της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου. Παράλληλα, στο 6,2% βρέθηκε η ύφεση στο Α τρίμηνο του 2012, σηματοδοτώντας έτσι την 5η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία παρέμεινε σχεδόν σταθερή στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 21,7%».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr