Ερωτηθείς εάν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα ήταν έτοιμος να ηγηθεί και πάλι μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, στην περίπτωση που δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως «ο κ. Παπαδήμος θα κάνει ότι χρειάζεται ώστε να φύγει η χώρα από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Το έχει ήδη κάνει μια φορά, είμαι σίγουρος πως εάν του ζητηθεί, δεν θα διστάσει να βοηθήσει τη χώρα».
Για το περιθώριο διαπραγμάτευσης των πακέτων διάσωσης, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως υπάρχει πράγματι περιθώριο, ενώ υπενθύμισε πως το ΔΝΤ «πάντα πίστευε πως το πρόγραμμα ήταν πολύ σκληρό, πολύ γρήγορο, πως η χώρα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο». Κατά τον ίδιο, η ευκολότερη συμβιβαστική λύση θα είναι η επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2015, διότι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μην είναι δυνατή το 2013.
Στην ερώτηση πως μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «πρέπει να συμμαζευτούμε δημοσιονομικά, πρέπει να σταματήσουμε δηλαδή να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό, όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Το δεύτερο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε είναι η ρευστότητα. Ακόμα και οι εξαγωγές μας μπορεί να πληγούν μελλοντικά αν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δε μπορούν να βρουν γραμμές πίστωσης. Έτσι, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί συντομότερα, αντί για αργότερα».
Όπως σημείωσε, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται ακόμα στην αρχή, ενώ εκτίμησε πως οι τράπεζες θα μπορέσουν πιθανότατα να επιστρέψουν στις αγορές προκειμένου να βρουν φρέσκα κεφάλαια γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως οι έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Διευκρίνισε πως «δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίον τα κόμματα χειρίστηκαν την κρίση, τον τρόπο που χειρίστηκαν τις τελευταίες τρεις-τέσσερις δεκαετίες, και έτσι θα πρέπει να ερμηνευτεί η ψήφος τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr