Ενδιάμεση ρύθμιση -"γέφυρα", όπως την χαρακτήρισαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- για την αύξηση της ρευστότητας στις τράπεζες από τα κονδύλια του EFSF, ενέκρινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα.
Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για προεκλογική περιοδεία στη Λάρισα. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζεται το πλαίσιο για να καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό των 18 δισ. ευρώ από τα 25 που έχει ήδη στείλει για την ανακεφαλαιοποίηση το EFSF.
Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση, με απλή απόφασή του, θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ανωτέρω ποσού.
Από την πλευρά του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι τελικά η συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων διαμορφώθηκε στο 96,9% και συνολικά «κουρεύτηκαν» ομόλογα ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ ομολόγων σε αλλοδαπό δίκαιο, για τα οποία οι κάτοχοί τους αρνήθηκαν να υπαχθούν στο «κούρεμα».
Αποφάσεις, ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, θα ληφθούν σε κάθε περίπτωση μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, έτσι ώστε να υπάρξουν όλες οι νομικές διασφαλίσεις και να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον.
Πάντως, φαίνεται πως δεν θα πληρωθούν ομόλογα ύψους 450 εκατ. ευρώ, που λήγουν στις 15 Μαΐου και δεν εντάχθηκαν στο PSI.
Το θέμα της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων θα αντιμετωπιστεί μετά την ολοκλήρωση του PSI (κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές).
Εν τω μεταξύ, μεταξύ 15- 20 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, για μια πρώτη επαφή γνωριμίας με το νέο οικονομικό επιτελείο. Οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν εκ νέου στη συνέχεια, για τον πρώτο έλεγχο σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και την οριστικοποίηση των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014.
Εάν η ύφεση στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπερβεί εφέτος το 4,7%, τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα (πέραν των 11,6 δισ. ευρώ και των 3,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και τις αστοχίες του 2012). Ήδη, το ΚΕΠΕ έχει καταρτίσει έναν πρώτο κατάλογο με πιθανά πεδία για να καλυφθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη εστάλη επιστολή προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία θα ζητείται να οριστούν οι επικεφαλής των τμημάτων δημοσιονομικού ελέγχου στα υπουργεία τους, στο πλαίσιο ελέγχου και περικοπής των δαπανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr