Περισσότερο ανησύχησε παρά καθησύχασε η χθεσινή συνεδρίαση των χαμηλών συναλλαγών, μόλις με 16 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους για φέτος. Κι αυτό γιατί πέρα από την πτωτική τάση που έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες, στο “παιχνίδι” των ρευστοποιήσεων έχουν μπει μετοχές, όπως η ΔΕΗ, που πλέον κάθε μέρα κλείνει σε ιστορικά χαμηλά (σ.σ. χθες στα 2,45 ευρώ), ο ΟΤΕ που πολύ εύκολα οι πωλητές οδήγησαν τη μετοχή κάτω από τα 3 ευρώ από τη στιγμή που οι ξένοι εξάρουν το management και την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρθωση του Οργανισμού, ενώ επανήλθαν σενάρια αποχώρησης από το ταμπλό σε φθηνές τιμές από τους Γερμανούς και ΟΠΑΠ, που εμφανίζει αδυναμία διάσπασης των 7 ευρώ.
Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ οι ξένοι επενδυτές έχουν αμφισβητήσει και μάλιστα έντονα το business plan της διοίκησης, ενώ η μετοχή έχει φτάσει σε τέτοια απαξιωτικά επίπεδα που πλέον “σπάνε” τα margin calls, διευρύνοντας την πτωτική τάση τη μετοχής για την οποία η τεχνική ανάλυση, όπως λένε χαρακτηριστικά οι χρηματιστές, “σηκώνει τα χέρια ψηλά”. Για τον ΟΤΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετοχή ανέβαινε λόγω συγκεκριμένων εντολών αγοράς από το εξωτερικό και από συγκεκριμένο επενδυτή, ο οποίος αποφάσισε να πάρει πίσω μερικά από τα κερδισμένα. Για τον ΟΠΑΠ, όσο υπάρχει η ασάφεια ως προς το καθεστώς που θα διέπει τον ηλεκτροκινό τζόγο, θα παρατηρούνται και οι διακυμάνσεις στο χαρτί.
Κατά τα άλλα, με την οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης - καθώς αρκετά θέματα είναι ακόμη στον αέρα- θα ξεκινήσουν οι «επί συγκεκριμένου» επαφές των ελληνικών τραπεζών με σημαντικούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που αφορούν αυξήσεις κεφαλαίων, πώληση παγίων, διάθεση συμμετοχών κ.α.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές, αναφορικά με τον τελικό λογαριασμό ζημιών από το PSI και τη Blackrock ( καθώς η επίπτωση από το κούρεμα μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν αλλάξει ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων), αλλά και σε ότι αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Οι εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης εκτείνονται από την ψήφιση νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, έως τους όρους και το χώρο παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η πλήρης οριστικοποίηση του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης, που θα ανοίξει και το δρόμο στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωθεί λίγο καιρό μετά τις εκλογές.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί ούτε τι θα γίνει με το θέμα της πιθανούς παροχής νέων ομολόγων για εγγυήσεις από το EFSF , ούτε για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ειδικά για το τελευταίο, εκτιμάται ότι σύντομα θα περάσει ο σχετικός νόμος ώστε να υλοποιηθεί το φορολογικό όφελος υπέρ των τραπεζών, σε αντιστάθμισμα των ζημιών από το PSI. Ως το EFSF, παραμένει ως θέμα στον αέρα, αν τελικά θα υπάρξει δυνατότητα το Ευρωπαικό Ταμείο EFSF χορηγήσει νέα ομόλογα με τη μορφή εγγυήσεων, ώστε να περιορισθούν οι ζημιές από το PSI.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr