Ο Divyang Shah, στρατηγικός αναλυτής στην Markets, έφτιαξε έναν πίνακα συχέτισης των ημερήσιων μεταβολών των 10-ετών ομολόγων αναφοράς διαφόρων χωρών, ετησίως, έτσι ώστε να διαμορφώσει μία εικόνα της συσχέτισης μεταξύ τους. Το συμπέρασμα είναι εντυπωσιακό:
H ανάλυση συσχέτισης επιβεβαιώνει μερικές αλήθειες για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, αλλά υπογραμμίζει επίσης και δύο κινδύνους:
- ότι η Ολλανδία είναι κοντά στο να υποβιβαστεί από την ομάδα των χωρών που θεωρούνται «πυρήνας», και
- 2) Η Γαλλία και η Αυστρία είναι κοντά στο να υποβιβαστούν από χώρες του ημι-πυρήνα σε χώρες της… «εξωτερικής περιφέρεας».
Έτσι, ενώ στην αρχή της κρίσης χρέους υπήρχε η διαφοροποίηση μεταξύ χωρών του «πυρήνα» και χωρών της περιφέρειας, τώρα έχουμε κι άλλες κατηγορίες: πυρήνας, περιφέρεια, εξωτερική περιφερεια, και ημι-πυρήνας.
Το σίγουρο παντως είναι, σύμφωνα με την ανάλυση της IFR Marekts, ότι η Ολλανδία αρχίζει και μοιάζει όλο και λιγότερο ως χώρα του πυρήνα. Έχει χαμηλότερη συχέτιση με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι κοντά στο να υποβιβαστεί από την «βασική» (ισχυρή) ομάδα.
Η τρέχουσα εστίαση στην πολιτική και δημοσιονομική λιτότητα και η πιθανή απειλή στην αξιολόγιση του τριπλού-Α της, είναι πραγματικοί οι κίνδυνοι για την Ολλανδία, σε ότι αφορά το να παραμείνει μια χώρα πυρήνα.
Από την άλλη, έχουμε την Γαλλία και την Αυστρία εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ενώ η Γαλλία και η Αυστρία έχουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους, δείχνουν επίσης μια ισχυρή συσχέτιση με την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο η Γαλλία και η Αυστρία είναι κοντά στο να υποβιβαστούν από τον ημι-πυρήνα στο να αντιμετωπίζονται πια από τις αγορές περισσότερο σαν εξωτερικές περιφερειακές χώρές (οuter peripherals) της ευρωζώνης.
Επίσης, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εξακολουθούν να είναι σε άσχημη κατάσταση. Όπως επισημαίνει η IFR Markets, για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι συσχετισμοί είναι γενικά κοντά στο μηδέν, ακόμη και μεταξύ τους. Αυτό πιθανόν να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι δύο αγορές ομολόγων παραμένουν ακόμα δυσλειτουργικές.
Με βάση τα παραπάνω, η κύρια παρατήρηση του Shah είναι ότι η κρίση στην Ευρωζώνη γέννησε μια αγορά κρατικών ομολόγων πολλών ταχυτήτων, και τώρα φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών θα μπορούσαν να δουν τους «εαυτούς» τους να κινούνται προς τα κάτω στην κατάταξη, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη αρχίζει και στρέφεται εναντίον τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr