Δυσμενέστερα εξελίχθηκε η ύφεση και η ανεργία στη χώρα σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ετήσια Έκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προβλέπει ότι ύφεση θα φτάσει φέτος το 5% και η ανεργία θα υπερβεί το 19% από 17,7% που έκλεισε πέρυσι.
Ο διοικητής της ΤτΕ θα συστήνει ταχύτερους ρυθμούς και εντατικοποίηση των προσπαθειών και την υιοθέτηση μίας εθνικής στρατηγικής προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2013. Ο ίδιος θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα , όπως η ολοκλήρωση του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην τελευταία διετία, εμφανίζει αστοχίες οι οποίες οφείλονται στη δυσμενέστερη εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών και κυρίως της ύφεσης, που αποδείχτηκε βαθύτερη της αναμενόμενης.
O κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά και προωθηθούν οι κατάλληλες προσαρμογές, η οικονομία θα κατορθώσει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
Καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, εφόσον ξεπεράσουν με επιτυχία το σκόπελο τη ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι της οποίας θα αποσαφηνιστούν μετά τις εκλογές.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, τονίζει ότι, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν επενδυτικές δραστηριότητες.
Επισημαίνει όμως τις συνέπειες της κρίσης στις τράπεζες, οι οποίες αντανακλώνται στη σταθερή αυξητική πορεία των δανείων σε καθυστέρηση, δεδομένων των δυσκολιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Το ποσοστό των προβληματικών δανείων υπερέβη το 15% στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2011 και αφορά σε δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.
Ακόμα, διατυπώνει ανησυχίες για τη δραματική αύξηση της ανεργίας, που καταγράφηκε το 2011 και τις αρνητικές προοπτικές για φέτος, ενώ τονίζει ιδιαίτερα και την επιδείνωση των διαρθρωτικών αδυναμιών της ανεργίας, όπως η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, της ανεργίας των νέων και των γυναικών.
Ποιές πολιτικές προτείνει ο Διοικητής
1. Ενα λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και παράλληλα θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.
2. Την επιτάχυνση της απορρόφησης και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε., αν ληφθούν υπόψη το αυξημένο ποσοστό κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και η τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
3. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας -αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που δημιουργεί το αρνητικό κλίμα στην οικονομία- που εκτιμά ότι μπορούν να ενισχύσουν όσο την εμπιστοσύνη όσο και τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις (π.χ. στους τομείς της ενέργειας, των λιμενικών υποδομών, της παραθεριστικής κατοικίας) και για μεταφορά τεχνολογίας.
Ο στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία θα ακολουθηθούν από δευτερογενείς εισροές πόρων στο πλαίσιο μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας, καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις για την αξιοποίηση της αρχικής τοποθέτησης, ενώ θα υπάρξουν και παρεπόμενα οφέλη για άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους.
4. Την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr