Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που εγκυμονούν οι κάλπες που θα στηθούν στις 6 Μαίου, προκαλεί αναταράξεις στην αγορά. Η ψυχολογία των επενδυτών θεωρείται καταρακωμένη από τη στιγμή μάλιστα που η έλλειψη ρευστότητας και φρέσκου χρήματος, κυρίως από το εξωτερικό είναι έκδηλη.
Η Emporiki Bank επανήλθε μετά το Πάσχα στις προβλέψεις της για την αγορά και σχολιάζει τεχνικά λέγοντας ότι, “δεν αποτέλεσε έκπληξη η αδυναμία υπέρβασης από το ΓΔ της ζώνης αντίστασης των 733-753 μονάδων αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση.
Το προσεχές πενθήμερο το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιασθεί στον όγκο συναλλαγών που θα συνοδεύσει την προσέγγιση της ζώνης στήριξης των 700-680μ, καθώς με χαμηλές συναλλαγές πιθανότατα δεν θα διασπασθεί και θα υπάρξει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία ανάλυση της χρηματιστηριακής ((05/04) ο ΓΔ αρχικά δοκίμασε - με επιτυχία – την αντοχή της στήριξης των 700μ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 700,59μ) και στη συνέχεια αντέδρασε ανοδικά μέχρι τις 739μ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 11/04), εμφανίζοντας αδυναμία να ξεπεράσει την ζώνη αντίστασης 733-753μ, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη σύμφωνα με τις ενδείξεις των τεχνικών δεικτών. Στη συνέχεια κινήθηκε πτωτικά, «απειλώντας» με διάσπαση την περιοχή των 700μ.”.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου αναφέρει πως, “μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων των μη τραπεζικών εταιρειών που περισσότερο προβλημάτισαν παρά ικανοποίησαν, εκτός εξαιρέσεων και ενώ υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου το ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις τράπεζες και συγκεκριμένα στις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και στις διαπραγματεύσεις για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης”.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναλυτή, “η ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει σημαντικές έστω βραχυπρόθεσμες ανοδικές αντιδράσεις, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και υπάρχει μια γενικότερη υποχώρηση των Ευρωπαϊκών αγορών μέσα στον Απρίλιο λόγω ανόδου spreads sτην Ισπανία που δημιουργούν νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 και ανάγκη για περικοπές δαπανών 15 δις ευρώ στην επόμενη δεκαετία για επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος”.
Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, τονίζει πως, “δεν περιμένουμε σημαντικές μεταβολές στο Χ.Α. παρά μόνο στις τράπεζες ανάλογα με τη φημολογία για το αν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι προς το συμφέρον των παλαιών μετόχων ή όχι και με το αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αύριο είναι τα προσδοκώμενα.
Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η τρόικα δεν επιθυμεί την πλήρη κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ότι θα δοθούν κίνητρα στους νυν μετόχους για συμμετοχή στις αυξήσεις έχει διατηρήσει τις τράπεζες σε επίπεδα πάνω από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης για τον κλάδο δεν επιτρέπει κάποια σημαντική αντίδραση. Οι λεπτομέρειες θα καθυστερήσουν και άλλο λόγω σκληρών διαπραγματεύσεων και αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά τις εκλογές. Ο παράγοντας των warrants που θα δοθούν στους παλαιούς μετόχους που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις και το πλαφόν στα δυνητικά κεφαλαιακά κέρδη του δημοσίου από πώληση μετοχών στο μέλλον είναι ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή στις αυξήσεις, αν και ειδικά ο δεύτερος παράγοντας που αφορά το απώτερο μέλλον εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία των τραπεζικών κερδών”.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr