Έντονους διαξιφισμούς σε πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει από χθες η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ “Ζάππειο ΙΙΙ” από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές και στους δανειστές της χώρας πως η περικοπή 13ου-14ου μισθού και νέων οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις τίθεται εκτός διαπραγμάτευσης, ενώ εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, των πολύτεκνων και των ομολογιούχων, αλλά και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά τους τα υπόλοιπα κόμματα, αρχής γενομένης από το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν τον πρόεδρο της ΝΔ για παροχολογία, εύκολες προεκλογικές εξαγγελίες και “τζάμπα υποσχέσεις”.
Εξετάζοντας τις προτάσεις που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ μία προς μία, και παρόλο που ελλείψει εξειδίκευσης των μέτρων είναι αδύνατη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, μπορούμε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για το αν οι προτάσεις αυτές αξίζουν τις θυσίες που συνεπάγονται.
Οι προτάσεις Σαμαρά
Αποκατάσταση πολύ χαμηλών συντάξεων, επιδομάτων πολυτέκνων και κτηνοτρόφων
Το δυνητικά ισοδύναμο μέτρο αύξησης του φόρου στα κέρδη από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Οι έμπειροι παίκτες είναι γνωστό πως αποφεύγουν την υψηλή φορολόγηση επιλέγοντας εναλλακτικά κανάλια στοιχηματισμού, οδηγώντας σε νέα έξαρση τον παράνομο στοιχηματισμό και πληγώνοντας τα δημόσια έσοδα.
Στο 15% ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις
Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του φορολογικού συντελεστή των ΑΕ και ΕΠΕ κατά πέντε μονάδες και του φορολογικού συντελεστή των ΟΕ και ΕΕ κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες. Αν το μέτρο αποτρέψει τον αποδεκατισμό των επιχειρήσεων, είναι πιθανό ακόμη και να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολόγηση τους.
ΦΠΑ: 19% - 9% - 5%
Η εφαρμογή του μέτρου προσκρούει στη δημοσιονομική στενότητα και στη θέση της τρόικας ότι οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να συνοδεύεται αυτόματα από ισοδύναμα μέτρα κάλυψης της τρύπας που θα προκληθεί στα δημόσια ταμεία. Μεγάλο ρόλο πάντως θα διαδραματίσει και εδώ η ώθηση που θα πάρει ο τζίρος στην αγορά και η μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή από ένα τέτοιο μέτρο καθώς, όπως τα νούμερα δείχνουν, η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση εσόδων και πάμπολλα λουκέτα.
Ανώτατος συντελεστής για φυσικά πρόσωπα αρχικά 40% και σε βάθος τριετίας 30%
Μεγαλύτερη σημασία κι από το ύψος των συντελεστών στην φορολόγηση φυσικών προσώπων, έχει η πάταξη της φοροδιαφυγής. Από αυτή τη σκοπιά, εφόσον η ελαφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα δεν παρέχουν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή η πρόταση ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.
Δέσμευση για κατάργηση του φόρου ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Η κατάργηση του “χαρατσιού”, με τη μορφή που το γνωρίσαμε, θεωρείτο προεξοφλημένη, καθώς το οικονομικό επιτελείο αλλά και η Τρόικα συντείνουν στην απλοποίηση της φορολόγηση. Το νέο φορολογικό θα προβλέπει δύο φόρους στα ακίνητα: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανώτατη δόση στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος για τους δανειολήπτες, και πληρωμή μόνο των τόκων για μία τριετία
Η Τρόικα άναψε, έστω και μετά από μία πρόσκαιρη παλινδρόμηση, το “πράσινο φως” στη συγκεκριμένη ρύθμιση, συνυπολογίζοντας την έκρηξη των “κόκκινων δανείων”, αλλά και τον αυξημένο φόβο για κοινωνικές εντάσεις.
αποζημίωση ομολογιούχων μέσω φορολογικών διευκολύνσεων μελλοντικών ετών και παροχή επενδυτικών κινήτρων
Πέραν του οικονομικού ζητήματος που ανακύπτει για την αναπλήρωση των απωλειών από τις έμμεσες ή έμμεσες αποζημιώσεις, το ζήτημα έχει και πολιτική απόχρωση: Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος είχαν δηλώσει σε κάθε τόνο πως οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα αποζημιωθούν, με βάση την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των ομολογιούχων.
στρατηγικές αποκρατικοποιήσεις – Στο στόχαστρο ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες)
Βάσει του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων η πώληση του ΟΣΕ θα πραγματοποιηθεί το 2013, αλλά δεν αποκλείεται, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, να έλθει νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οπως είναι γνωστό, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες σιδηροδρόμων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του Οργανισμού. Ρωσική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του συνολικού δικτύου αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ η Grup Feroviar Roman, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων στη Ρουμανία, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κομμάτι. Το μοντέλο της αποκρατικοποίησης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Επιστροφή 6,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις - fast track για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, με ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων.
Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της Τρόικας για την άντληση ρευστότητας, σε συνδυασμό με τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ζητούμενο αποτελεί το αν θα ξεπαγώσει τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και αν θα “αναστήσει” τη νεκρωμένη οικοδομική δραστηριότητα.
“πάγωμα” αντικειμενικών αξιών
Άλλο ένα σημείο που εξυφαίνεται σύγκρουση με τους δανειστές μας που ζητούν προσαρμογή των αντικειμενικών στις αγοραίες τιμές. Η πραγματοποίηση της εν λόγω πρότασης συναντούσε άλλωστε προς ώρας τεχνικές δυσκολίες. Ο λόγος είναι πως σε αρκετές περιοχές η αντικειμενική αξία υπερβαίνει ήδη την εμπορική λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά, με αποτέλεσμα η δημιουργία τράπεζας τιμών να είναι τεχνικά ανέφικτη για εύλογο χρονικό διάστημα.
Δ.Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr