Στον αέρα βρίσκονται κυριολεκτικά και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, προέβη αιφνιδιαστικά στην απόσυρση της ευνοϊκής ρύθμισης που είχε καταθέσει προ ημερών στην Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γι’ αυτό και προχωρά στην απόσυρση του επίμαχου άρθρου 49, επισημαίνοντας ότι η επαναφορά του θα γίνει με τροπολογία πριν την διάλυση της Βουλής.
Παρά ταύτα σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να προλάβει να επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη και την επόμενη ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί λόγω εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες φαίνεται να διαφωνούν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους, η οποία εάν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορούν να προχωρήσουν ζητήματα ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προέβλεπε τα εξής:
- Η κύρια κατοικία εξαιρείται από την ρευστοποίηση για οφειλές
- Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιμηκύνει το διάστημα αποπληρωμής της οφειλής μέχρι και 35 έτη από 20 που είναι σήμερα εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη το δικαιολογεί
- Καθιερώνεται το δικαίωμα διατήρησης ατομικού τραπεζικού λογαριασμού έως 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ κοινό.
- Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμισης των χρεών.
- Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.
- Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.
- Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.
- Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας.
- Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταλάβει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.
Γ.Γ Καταναλωτή: Να μην αποσυρθεί η ρύθμιση
«Η επανακατάθεση και ψήφιση των διατάξεων από την παρούσα Βουλή είναι επιβεβλημένη για τη διαφύλαξη του κύρους όλων των θεσμών» σχολιάζει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος.
Ο κ. Σπυράκος σημειώνει στη δήλωσή του ότι: «Οι διατάξεις που αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, σκοπό έχουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις δικαστικές διαδικασίες ρύθμισης των χρεών τους και να προάγουν τη διαφάνεια στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.
Είναι διατάξεις εξαιρετικά μετριοπαθείς και αντίστοιχες, αν όχι υποδεέστερες, με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ασφαλώς, οι Έλληνες δεν είναι πολίτες και καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας. Είναι προφανές ότι κανείς δεν χρειάζεται χρόνο για να γνωμοδοτήσει ή να διαβουλευτεί περί τούτου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr